Aprobat încă din vară de consilierii locali, Regulamentului privind identificarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al municipiului Braşov, va fi aplicat abia după ce Primăria va găsi un operator care să se ocupe de această activitate. În momentul de față, Poliția Locală Brașov are în evidențe 180 de mașini lăsate „în paragină” de proprietari.
Contractul cu un operator de specialitate este „în faza de semnare”, au anunțat reprezentanții municipalității, care au precizat că atribuirea serviciului se face prin achiziție directă. Valoarea contractului este estimată la suma de 100.000 de lei, iar documentul va fi valabil cel mult până în luna aprilie a anului viitor, când este estimată semnarea unui acord-cadru pe patru ani pentru acest serviciu. Documentația aferentă acordului-cadru, a cărui valoare este estimată la maxim 300.000 de lei, este în faza de finalizare a strategiei de achiziții publice.
Potrivit regulamentului amintit, vehiculele abandonate de mai mult de un an vor fi ridicate după ce Poliția Locală și Primăria Brașov vor realiza o „anchetă”. Proprietarului îşi poate recupera maşina, lucru pe care îl poate face dacă dovedește că este la zi cu taxele şi impozitele aferente vehiculului, achită factura pentru ridicarea și depozitarea mașinii, precum și tariful de parcare (dacă este cazul). Dacă vehicul ridicat nu este recuperat, va fi vândut la fier vechi, sumele încasate fiind venituri la bugetul local.
Licitație și pentru mașinile parcate neregulamentar
Reglementată printr-un regulament aprobat de Consiliul Local este și ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, serviciu care va fi concesionat unei firme de specialitate. Contractul va avea o valabilitate de 5 ani, iar operatorul va plăti o redevență de minim de 10% pe lună, dar nu mai puțin de 22.500 de lei pe lună.
Anul acesta, Poliția Locală Brașov a aplicat 4.222 de amenzi în valoare totală de 660.000 de lei pentru șoferii indisciplinați îngreunau traficul. Sancțiunile au fost aplicate pentru staționarea/oprirea în locuri unde este interzis, staționări în stațiile de autobuz, pe benzile pentru bicicliști, pentru blocarea intrărilor în imobile sau accesul pietonilor pe trotuare, dar și pentru ocuparea abuzivă a unor locuri de parcare de reședință cu abonament.