Salvamontiștii din Poiana Brașov făcut un inventar al cauzelor accidentelor produse în acest sezon pe pârtiile de schi din stațiune. De altfel, anul acesta, începând din 30 noiembrie, salvamontiștii avut 263 de intervenții în urma accidentării a 272 de persoane.
Directorul Salvamont Brașov, Sorin Păltânea susține că în Poiana Brașov sunt cele mai bun domeniu schiabil din România. Pârtiile sunt de cea mai bună calitate, iar schiorii nu pot rezista tentației de „a-și da drumul cu toată viteza”, fără a mai ține cont de experiența și îndemânarea lor.
De altfel, șeful salvamontiștilor din Poiana Brașov a declarat că cele mai multe accidente se produc atunci când sunt puțini turiști pe pârtii. „În 24 ianuarie a fost o zi în care instalațiile de transport pe cablu au fost folosite la maxim, fiind înregistrate în jur de 32.000 de treceri prin turnichete, dar am avut numai două intervenții”, spus Păltânea
Pe pârtii apar schiori care nu țin cont de faptul că sunt începători și se aventurează pe pârtii catalogate ca fiind ușoare. „Drumul Roşu este o pârtie uşoară spre medie. Nu este destinată începătorilor. Aceștia au capacitățile necesare să evite un obstacol”, susține Păltânea. De asemenea, schiorii au tendința de a ignora zonele de restricții, cum sunt cele cu zăpadă mai puțină sau cele în care zăpada nu poate fi tasată foarte bine, din cauza înclinației pantei.
Și echipamentul sportiv are partea lui „de vină”, consideră reprezentantul Salvamont Brașov: „Am întâlnit niște tineri cu schiuri vechi de peste 30 de ani. Unuia dinte ei i s-a desfăcut schiul, iar el mi-a spus că i s-a rupt «clăpușul», ce o fi ăla nu știu. Mai sunt și unii începători care își cumpără schiuri «de cupă mondială», care, dacă nu ai suficientă experiență, «te duc unde vor ele»”.
Nu în ultimul rând, Sorin Păltânea a spus că pot apărea accidentări și în rândul pasionaților de schi de tură, dacă aceștia nu respectă câteva reguli: „Acest sport se poate practica în anumite zone ale domeniului schiabil, după ce se opresc instalațiile de transport pe cablu și până la ora 22.00, când începe să se bătătorească zăpada. În zonele cu zonele cu înclinaţie mare, un ratrac se «trolizează»iar cei care coboară pe schiuri se pot accidenta în cabluri”.
Instuctori la prețuri mici, părinți neatenți sau igroranți
O altă problemă este legată de instructorii de schi, mai precis a celor neatestați, dar care vin cu „super-oferte” în ceea ce privește prețurile. Şeful Salvamont Braşov a amintit că, pentru a evita accidentele, în perioada următoare vor fi verificaţi şi instructorii de schi, care îi învaţă pe copii să practice acest sport. „Pe Masivul Postăvarul operează o serie de persoane care spun că sunt instructori, au preţuri mici dar nu sunt profesionişti. Mulţi părinţi, fie din neştiinţă, fie din ignoranţă apelează la serviciilor lor. Am văzut instructori de schi care mergeau pe snowboard, iar copiii erau pe schiuri. Cum îi poate învăţa el să schieze?”, a avertizat Păltânea. De altfel, el a avertizat că împreună cu Poliția Locală, salvamontiștii îi vor verifica pe toți instructorii, iar dacă se vor constata probleme se vor aplica amenzi.