Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca (PSD), și-a pregătit din timp terenul pentru a-și asigura poziția în cazul unor remanieri ale Guvernului. Prin „programe de finanțare”, el a asigurat sprijinul federațiilor mici și multe. Strategia seamănă foarte mult cu cea a președintelui Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, care încearcă să obțină un nou mandat cu ajutorul cluburilor din ligile inferioare, mult mai numeroase decât „jucatorii importanți” din prima ligă. Planul lui Dunca pare a fi unul de succes, din moment ce mai multe federații sportive au început să strângă semnături de susținere a candidaturii acestuia pentru un nou mandat, după cum se arată într-o anchetă publicată de Cătălin Tolontan. „Da, ne-am apucat să-l sprijinim pe ministrul Dunca pentru păstrarea în funcție, pentru că e cel mai bun ministru din ultimii 24 de ani”, a declarat Frederico Tavares Tchabass, președintele Federației de Fotbal-Tenis, citat de Călălin Tolontan.
„Ministrul Dunca își favorizează susținătorii politici de la sporturile neolimpice, cei care chiar în aceste zile, odată cu schimbarea guvernului, fac liste de semnături pentru menținerea lui. De pildă, Frederico Tavares, președintele federației de tenis cu piciorul, a încasat la Campionatul European de la Izvorani premieri de 35.000 de euro, mai mult decât au primit, împreună, pentru Campionatul European de gimnastică de la Cluj, toți sportivii români medaliați: Cătălina Ponor, Marian Drăgulescu și Larisa Iordache! ”, se arată în materialul publicat pe tolo.ro.
„Ministrul sportului, Marius Dunca: «Dansul sportiv are 6.500 de legitimați, la canotaj câți sunt?». Așa sună explicația ministrului PSD pentru că nu a plătit de patru luni campioanelor mondiale de la canotaj, dar a achitat, în schimb, premiile acordate unor sporturi precum dans sportiv, fotbal-tenis și sambo, unele ajungând sa ia mai mulți bani ca gimnastica sau tenisul de masă, în ciuda medaliilor europene. Canotajul are 38 de medalii olimpice și este depășit doar de gimnastică, cu 72 de medalii. Împreună, au adus României 110 medalii olimpice, dintre care 44 de aur!”, a mai scris Tolontan.
Vezi AICI materialul publicat de Cătălin Tolontan
De cealaltă parte, pe pagina personală de Facebook, Marius Dunca a precizat că plățile pentru campioanele mondiale de la canotaj nu au fost făcute pentru că „din bugetul pe care l-am avut în 2017 pentru premieri am fost nevoiți să achitam și premieri restante din 2015 și 2016 pentru sporturi care au fost desconsiderate de miniștrii anteriori”.
„Federația Română de Canotaj este federația care a primit cea mai mare finanțare în 2017 prin contractul de finanțare, precum și una dintre federațiile cu cel mai mare cuantum de premieri (pentru exemplificare, antrenorul de la canotaj Mircea Roman a primit, în 2017, doar de la MTS suma de 212.400 lei din indemnizații și premieri urmând să primească 84.000 lei pentru Campionatul Mondial). Premierea pentru Campionatul Mondial de Canotaj seniori este în procedură internă, banii vor intra în conturile sportivilor în câteva zile. Eu încurajez și sprijin toate sporturile, fie că sunt individuale, de echipă sau de masă. România are sute de campioni și toți trebuie sprijiniți!”, a precizat Dunca.