Branul rămâne fără primar. Rareș Rădăcină a fost „dezrădăcinat” de ANI

Comuna Bran este una „ghinionistă” în ceea ce privește primarii, ultimii doi având probleme în a-și duce mandatul până la capăt.
 

După ce în anul 2015 Gheorghe Hermenean și-a pierdut funcția de primar, fiind trimis în judecată pentru luare de mită (faptă pentru care a și fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare), la începutul acestei luni Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că actualul primar, Rareș Rădăcină, trebuie să părăsească funcția înainte de expirarea mandatului. Judecătorii Înaltei Curți  au confirmat o decizie a Agenției Naționale de Integritate (ANI) din anul 2014, când Rădăcină a fost declarat incompatibil. 

Mai exact, în 12 mai 2014, ANI a  constatat starea de incompatibilitate a lui Rareş Rădăcină, viceprimar al comunei în perioada 2012 – 2016. Conform raportului agenţiei, „în perioada 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013 Rareș Rădăcină a ocupat simultan funcţia de viceprimar şi pe cea de administrator în cadrul a două societăţi comerciale (în perioadele 27 iunie 2012 – 12 noiembrie 2013,  respectiv 27 iunie 2012 – 25 septembrie 2013), precum şi calitatea de titular în cadrul „Rădăcină Ghe. Dorel Nicu Rareş –  Întreprindere Individuală”, (27 iunie 2012 – 27 noiembrie 2013)”. 

De altfel, Branul este a cincea localitate care rămâne fără primar după 2016, celelalte patru fiind Augustin, Predeal, Hoghiz și Părău. Cu excepția comunei Părău, unde funcția de primar a rămas vacantă după decesul lui Mihai Poponeciu, în celelalte localități primarii și-au pierdut mandatele după ce au fost condamnați sau au fost declarați incompatibili de ANI. 
 
Deocamdată, data organizării alegerilor anticipate în cele cinci localități nu a fost stabilită de Guvernul României. Prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, a afirmat că pe măsură ce primește documentațiile complete referitoare la primarii care nu mai pot ocupa funcția, emite ordinele de prefect pentru încetarea mandatelor, apoi transmite dosarele la Guvernul României, care trebuie să emită un act normativ în vederea organizării anticipatelor.
Pe lista localităților din județul Brașov care nu au primari ar fi trecută și comuna Homorod, având în vedere că  recent a fost declarat incompatibil de ANI și primarul Marcel Pelei, însă acesta mai poate contesta decizia. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.