Canalul Timiş va fi descoperit pe strada Castanilor, pentru crearea unei zone de promenadă

Strada Castanilor și-ar putea schimba complet aspectul, planul Primăriei Brașov fiind să descopere Canalul Timiș, care trece pe sub spațiul verde dinspre Secția 1 de Poliție. Proiectul a fost anunțat încă din anul 2016, de către viceprimarul Laszlo Barabas, fost director al Sistemului de Gospodărire a Apelor, care, la momentul respectiv a precizat că pentru efectuarea lucrărilor s-ar putea accesa chiar și fonduri europene. În această perioadă se lucrează la caietul de sarcini pentru contractarea temei de proiectare, o variantă luată în calcul fiind amenajarea unor maluri în trepte, precum și refacerea trotuarelor și a spațiului verde, astfel încât zona să devină una de promenadă. 

Totuși, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că tema de proiectare va fi cea care va stabili conceptul care va sta la baza revitalizării zonei. „În două săptămâni vrem să terminăm caietul de sarcini pentru contractarea elaborării temei de proiectare pentru reamenajarea străzii Castanilor, după care vom lansa și procedura de achiziție. Tot după elaborarea temei de proiectare vom avea și o primă estimare a valorii lucrărilor”, a anunțat reprezentantul Primăriei Brașov. 

Acesta este, însă, numai un prim pas în implementarea proiectului, pentru că, ulterior va fi nevoie de elaborarea altor documente și, cel mai important, de identificarea unei surse de finanțare. 

Canalul Timiș, cu o lungime de aproximativ 17 kilometri pornește din zona Dâmbul Morii și, în cea mai mare parte trece pe sub oraș.  Cursul de apă a fost acoperit în anii ’60 – ’70, după ce mai multe fabrici din domeniul industriei ușoare deversau apele uzate în acest canal, iar mirosul era insuportabil. După Revoluție, fabricile s-au închis, astfel iar apa din canal s-a curățat, astfel că descoperirea lui nu ar mai reprezenta o problemă. 

De altfel, se ia în calcul și descoperirea porțiunii care trece pe lângă Aula Universității Transilvania. Mai exact, în momentul în care conducerea universității a depus documentația în vederea obținerii certificatului de urbanism pentru construirea unui complex studențesc în spatele Aulei, Comisia de Urbanism din Primăria Brașov a solicitat ca în proiect să se ia în calcul și descoperirea Canalului Timiș, pe marginea străzii Traian Grozăvescu. 

1 Comentariu

1 Trackback / Pingback

  1. Intersecția de la Ceasu’ Rău va fi transformată într-un mare sens giratoriu – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.