Senatorul Florin Orțan, pe lista inițiatorilor legii votate „pe repede înainte” care dă liber defrișărilor în pădurile virgine

Senatorul brașovean Florin Orțan (PSD) este pe lista celor 67 de inițiatori ai proiectului de  modificării Legii serviciilor comunitare de utilități publice, care permite scoaterea din fondul forestier și implicit defrișarea, porțiunilor de pădure (inclusiv cele virgine sau cvasivirgine) pe care se înființează și exploatează sisteme de utilități publice.

Propunerea legislativă a fost aprobată miercuri de senatori, actul normativ  trecând de această cameră a Parlamentului în  procedură de urgență. În cazul acestui act normativ, Camera Deputaților este for decizional.

Actul normativ a primit aviz favorabil în data de 20 februarie din partea Comisiei de Mediu din Senatul României, cu majoritate de voturi, „împotrivă” votând președintele acesteia, Allen Coliban (USR) și secretarul Gheorghe Stângă (PNL). O zi mai târziu, proiectul a primit și OK-ul Comisiei de Administrație Publică, care a venit și cu unele amendamente.

Actul normativ a trecut fără nici un fel de probleme de Senat, „împotrivă” 12 parlamentari USR, iar „pentru” peste 80 de aleși, atât din PSD și UDMR, cât și din PNL.

Conform legii aprobate de Senat, este permisă scoaterea definitivă și ocuparea temporară din fondul forestier național a terenurilor necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice, inclusiv pentru suprafețele cuprinse în zona de protecție strictă, zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

De asemenea, la propunerea senatorilor din Comisia de Administrație publică, pe lista suprafețelor ce pot fi scoase din fondul forestier au fost incluse și pădurile care întrunesc criteriile și indicatorii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

Practic potrivit acestui act normativ, pentru realizarea unei conducte de apă sau canalizare, a unor linii electrice sau conducte de transport a gazelor naturale, sau orice alte amenajări care se consideră a fi de utilitate publică, se pot defrișa inclusiv pădurile virgine. 

Potrivit legislației, sunt considerate servicii comunitare de utilități publice, rețelele de alimentare cu apă; canalizarea și epurarea apelor uzate; colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale; producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat; salubrizarea localităților; iluminatul public; administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale, precum și altele asemenea; transportul public local.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.