O mare parte a județului Brașov a fost cuprinsă, duminică dimineață, de fenomenul de ploaie înghețată. Dincolo de neplăcerile cauzate în circulație, fenomenul crează imagini spectaculoase cu pojghiță de „sticlă“ pe mai toate suprafețele pe care se așează picăturile de ploaie.
Freezing rain sau ploaia îngheţată este acel fenomen meteorologic destul de rar ce apare în lunile de iarnă, în care, picăturile de ploaie îngheaţă instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Mai precis, aerul rece, mai greu, se dispune la suprafaţa solului iar aerul cald, mai uşor se ridică în straturile superioare ale atmosferei. Atunci când plouă, picăturile de ploaie nu îngheaţă până în apropierea solului datorită straturilor calde de aer prin care trec. În momentul în care, picăturile de ploaie ating solul sau orice obiect aflat pe sol, apare fenomenul de freezing rain. Astfel, picăturile de ploaie îngheaţă instantaneu la contactul cu solul sau orice alt obiect cu temperatură negativă, depunând polei.
Fenomenul de freezing rain provoacă perturbări grave în domeniul transporturilor aeriene sau terestre, precum şi în domeniul trasportului energiei electrice (liniile aeriene de transport a energiei electrice). De exemplu, în cazul liniilor aeriene de transport al energiei electrice, freezing rain poate depune pe acestea un strat de gheaţă a cărui masă poate produce ruperea conductorilor electrici.
Meteorologii atraga atenția că freezing rain poate crea multe neplăceri și pentru șoferi, dar și pentru pietoni.
Așa că dacă ieșiți cu mașina, aveți mare grijă cum circulați și ce anvelope folosiți. Specialiștii spun că în astfel de condiții meteo, o anvelopă reşapată, dacă este prost făcută sau rulată prea mult, poate crea mari probleme, făcând vehiculul greu de controlat.
Fenomenul freezing rain a mai apărut în România la începutul lunii martie, însă el a cuprins zonele Banatului, Olteniei, Munteniei și Dobrogei.