Site icon

FOTO. Fosta fabrică „Timpuri Noi” se transformă în primul hub cultural-creativ din Brașov

După ce în urmă cu mai mulţi ani au fost „trase obloanele” fostei fabrici de încălțăminte din Brașov, de pe strada Avram Iancu 66 ( care înainte de 1989 se numea „Timpuri Noi”, iar după Revoluţie – TINO), de câteva luni, una dintre halele uzinei a fost închiriată de echipa Festivalului AMURAL, care o va transforma în primul hub cultural-creativ din Brașov.

Proiectul, numit VISSSUAL, presupune transformarea fostei linii de producție într-un un spațiu de congruență pentru artiști, makeri, freelanceri și public, un spațiu pentru evenimente, dezbateri, creație, experiment, producție și învățare. Cu alte cuvinte: „un loc pentru visare și realizare“, după cum spune Răzvan Pascu, unul dintre cei care au dezvoltat proiectul VISSSUAL.

„Spațiul este susținut financiar din fonduri proprii, dublate de parteneriate cu sponsori locali și naționali. Momentan este în stadiul de construcție, în proces de avizare și implementare a conceptului arhitectural. Fosta hală va fi reamenajată păstrând cât mai mult din specificul original. Cu materialele de construcții suntem ajutați de sponsori, dar noi trebuie să plătim mâna de lucru. De exemplu, toate dotările pentru toaletă sunt asigurate de un sponsor, obiectele sanitare fiind «de lux», dar noi va trebui să plătim muncitorii care să facă lucrările, adică 7.500 lei”, a declarat directorul de creație al Festivalului AMURAL, Răzvan Pascu, vorbind despre primele amenajări care transformă fosta hală industrială în hub creativ.

Pentru această hală, cu o suprafață de 580 mp, în următorii trei ani se va plăti o chirie de 1.400 euro/lună și vor fi făcute mai multe compartimentări și amenajări, pentru a face un spațiu primitor pentru artiști și public.

Cu toate acestea, artiștii de la AMRAL sunt optimiști în ceea privește succesul acestui proiect, planificând chiar și extinderea lui. „În anul 2019 avem în palan amenajarea etajului, iar peste doi ani a terasei”, a mai spus Pascu.

Deja, în fosta hală au fost aduse câteva piese de rezistență, printre care o Dacie D 6 Estafette, perfect funcţională, fabricată în anii ’70 în aproximativ 600 de exemplare, cele mai multe intrând în parcul auto al Poştei Române.

Cum au definit organizatorii AMURAL, conceptul Visssual:

Concepte similare – spații creative create prin reconversii industriale- se întâlnesc în Europa încă din anii 80. În România există câteva exemple care au revitalizat orașe în ultimii doi ani: la București este Nod Makerspace, la Timișoara Ambasada, la Iaşi Hubrica.

 

 

Exit mobile version