Maternitatea din Brașov va intra din nou în șantier, fără a afecta însă desfășurarea activității. De această dată, lucrările urmează să se desfășoare și în corpul nou al spitalului (cel înalt) și în corpul de legătură cu clădirea veche proaspăt reabilitată, după ce luna trecută a fost redeschis vechiul corp, modernizat și dotat. Autoritățile brașovene spun că după aceste investiții, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „A. I Sbârcea“ va deveni, cu ambele clădiri, unul dintre cele mai bune din România, atât din sistemul public cât și din sistemul privat.
Finanțare din fonduri europene
Prin acest proiect, Consiliul Județean vrea să facă lucrări de modernizare, dotare și eficientizare energetică la corpul nou care are regim de înălțime de S+P+7+M și la corpul de extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. A. I. Sbârcea Brașov”. Astfel se urmărește creșterea eficienței energetice a corpului „nou” al Maternității și a celui care face legătura cu clădirea „veche” – cea recent modernizată printr-un program derulat de Ministerul Sănătății.
Consiliul Județean Brașov are pentru aceste lucrări un proiect în valoare de 26,552 milioane lei, care va fi finanțat în cea mai mare parte din fonduri europene. 18,219 milioane lei din această sumă rerpezintă finanțarea nerambursabilă, iar cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 8,332 milioane lei. Din totalul sumelor eligibile, 17,855 milioane lei reprezintă cheltuieli totale nerambursabile, iar 364.398 lei este valoarea contribuției proprii a Județului Brașov. Ieri, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea și directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Durabilă Centru, Simion Crețu au semnat contractual de finanțare.
Corpurile noi vor fi eficientizate energetic pentru un consum mai mic de energie
Noul proiect de la Maternitatea Brașov prevede realizarea tuturor lucrărilor care asigură reabilitarea termică: izolarea termică a fațadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalației de încălzire și reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiș și pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare și de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalațiilor de iluminat din ambele clădiri, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate. Nu în ultimul rând, vor fi realizate reparații la elementele fațadei care prezintă potențial pericol de desprindere și la acoperișul tip terasă, recompartimentări interioare, reparații la trotuare, precum și toate tipurile de lucrări necesare obținerii avizului ISU. De asemenea, se vor construi rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.
Durata de implementare a proiectului este de 43 luni, începând de la data 08.07.2016 și data 30.01.2020, aceasta cuprinzând și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.