După ce vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a venit la București, pentru a verifica „la fața locului” situația justiției și a luptei anticorupție, apoi, într-un limbaj diplomatic, dar ferm, a lansat câteva avertismente oficialilor români, eurodeputatul brașovean Răzvan Popa (PSD) a transmis un comunicat de presă în care sugerează că Europa „are ceva cu noi”.
Mai exact, eurodeputatul social-democrat consideră că declarațiile vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, „nu sunt decât o formă de a camufla intenția executivului comunitar de a tăia din fondurile europene destinate României, fără a formula explicit această intenție”.
„Practic domnul Timmermans a venit să ne spună că ni se vor tăia fondurile, fiindcă UE va avea mai puțini bani după Brexit. În opinia mea, Comisia Europeană încearcă să vândă statelor membre o variantă micșorată de buget al UE, iar în cazul României a găsit o soluție originală – încearcă să ne convingă că această tăiere ar fi din vina noastră! Știm că plecarea Marii Britanii lasă un gol considerabil, știm că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări mari în materie de securitate, care necesită cheltuieli pe măsură. Din aceste cauze, bugetul va fi mai mic, iar aceste tăieri vor afecta toate statele membre. Comisarul Timmermans s-a gândit probabil că ne poate prezenta această tăiere nu în termeni sinceri și transparenți, ci printr-o mică scenetă în care chiar noi am fi personajul negativ, ce trebuie pedepsit. Nu este onest din partea sa”, a declarat Popa.
Declarația europarlamentarului brașovean vine după ce, într-o conferință de presă, oficialul european a anunțat că la nivelul Uniunii Europene se ia în calcul noi mecanisme de verificare a modului în care sunt cheltuite fondurile nerambursabile. „Cadrul financiar multianual va fi prezentat în mai. Ne gândim la un mecanism care să ne asigure că toate fondurile să poate fi verificate, astfel încât să nu fie alocate prost, e o propunere care se referă la toate statele membre. Banii europeni trebuie să fie cheltuiți bine. Cred că țările membre trebuie să fie de acord cu Biroul procurorului european. Susțin acest proiect”, a declarat Timmermans, citat de Digi 24.