Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie de la Sânpetru va fi reparată capital, moderniată și eficientizată energetic până la 30 septembrie 2020, cel târziu, printr-o serie de lucrări care vor costa 8,584 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, accesate de Consiliul Județean Brașov, care va oacoperi însă cheltuielile nerambirsabile și va contribui și cu o parte de cofinanțare, în valore de 126.938,52 de lei.
La Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru sunt în proiect o serie de lucrări de reparații și consolidare, de recompartimentare, modernizare și eficientizare energetică a clădirii C1.
Această clădire este una de tip pavilionar, fiind alcătuită din cinci corpuri alipite, cu înălțimi și funcțiuni diferite: un corp de cămin – cu saloane pacienți, radiologie, cabinete medicale, sală de tratament, sală de club, grupuri sanitare comune cu dușuri, vestiare, holuri; un corp de legătură – care unește blocul alimentar și pavilionul administrativ cu corpul de cămin și prin intermediul căruia se realizează accesul principal în clădire și către morgă; blocul alimentar – cuprinzând spații pentru călcătorie, spălătorie, uscătorie, sală de mese, bucătărie și spații anexe; pavilionul administrativ – cu centrală termică, farmacie, grup sanitar, vestiar de depozitare, camere tehnice, garderobă, birouri, cabinete, hol; sala festivă – în prezent dezafectată.
Proiectul prevede lucrări de reabilitare termică, inclusiv reparații la nivelul fațadei, al soclurilor și trotuarelor, modernizarea și reabilitarea instalațiilor de încălzire, climatizare și iluminat, dar și reparații la elementele structurale, la acoperiș, terase exterioare și căi de acces. Alte tipuri de lucrări preconizate sunt de recompartimentare a unor spații interioare și cele prin care întreaga clădire va fi adusă la standardele de funcționare din punctul de vedere al siguranței la incendiu.
Aducerea clădirii la un nivel acceptabil costă peste 8,5 milioane lei
Valoarea totală a proiectului este de 8.584.757,90 lei, din care cheltuielile totale eligibile sunt de 6.346.926,02 lei, iar 2.237.831,88 lei înseamnă cheltuieli totale neeligibile. Din totalul eligibil, 6.219.987,50 lei reprezintă cheltuieli nerambursabile, iar diferența de 126.938,52 lei reprezintă contribuția proprie a Județului Brașov.
Acesta este cel de al doilea proiect pentru care Consiliul Județean Brașov obține finanțare, în vederea modernizării unei unități medicale, după contractul semnat pentru modernozarea corpuli nou și a celui de legătură de la Maternitatea Brașov, în valoare de peste 26,5 milioane lei.
„Semnarea celor două contracte de finanțare înseamnă pentru noi o realizare remarcabilă, având în vedere că este vorba, în esență, despre proiecte de modernizare a infrastructurii de asistență socială și medicală din județul Brașov și totodată de creare a unor condiții optime atât pentru pacienți, cât și pentru personalul angajat în cele două instituții. Suntem bucuroși că strădaniile noastre din ultimul an sunt încununate de succes prin semnarea acestor contracte care vor aduce în județul Brașov peste 24 de milioane de lei, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Dacă adaugăm contractele de modernizare a drumurilor județene prin POR 2014-2020 pe care le-am semnat anterior, obținem oglinda muncii de echipă a salariaților din cadrul Consiliului Județean, sub coordonarea administratorului public Daniel Gligoraș”, spune președintele CJ Brașov Adrian-Ioan Veștea.