Site icon

Călin Farcas: „O să lupt până în ultima clipă”. Câteva zeci de brașoveni au ieșit în stradă pentru a-l susține

După o mobilizare „din scurt” pe rețelele de socializare, câteva zeci de brașoveni s-au adunat sâmbătă seara lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență, la un protest inedit, în care nu s-a scandat, nu s-a cerut nici o demisie, ci doar s-a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește soarta pacienților care au nevoie de transplant pulmonar. De altfel, în stradă a ieșit și Călin Farcas, un tânăr de 29 de ani din Teliu care suferă de hipertensiune pulmonară și are nevoie urgentă de un transplant pulmonar.  

„Nu mă simt prea bine și am tras de mine pentru a ajunge aici. Am făcut-o pentru că împreună trebuie să tragem un semnal de alarmă față de starea sistemului nostru de sănătate, care, mulți ani a fost căpușat și a ajuns în acest stadiu. Cerem două lucruri simple, garantate prin Constituția României: dreptul la viață și dreptul la sănătate. Acum, în această situație sunt eu. Mânie poate fi oricine în locul meu. Acesta este crudul adevăr, deși nu mi-aș dori ca cineva să treacă prin ce trec eu”, declarat Călin Farcas. 

„O să lupt până în ultima clipă. Nu voi ceda”

Tânărul, care acum este într-un scaun cu rotile, a spus că „o să lupt până în ultima clipă. Nu voi ceda! Acum trei ani eram o persoană perfect normală, aveam un loc de muncă. Nu aveam nici cea mai mică idee că în doi ani voi fi pus pe butuci de această boală”. Ba mai mult, în acești ultimi trei ani el a precizat că, în ciuda bolii, a învățat să vadă și „partea pozitivă”: „Mă trezesc de dimineață și mă bucur că mi-a mai dat Dumnezeu o zi, în care să mă bucur de cerul senin”. 

„Se putea mai demult, dar nu s-a vrut”

Având în vedere că până în urmă cu câteva zile nu s-a făcut nici un transplant în România, tânărul spune că a căutat clinici din străinătate pentru a face acestă intervenție, însă a fost refuzat ce cele mai multe clinici din străinătate. Una dintre opțiunile de transplant este o clinică din Austria, iar Călin a precizat că „am primit e la clinica austriacă niște răspunsuri recente, prin care eram anunțat că în ultima perioadă s-au schimbat foarte mult procedurile de la Eurotransplant. De fapt, s-au persiflat lucrurile. Noi, care suntem în stadiile finale venim după un blocaj de aproape doi ani în care nu s-a făcut nimic”.

De altfel, abia în urmă cu câteva luni, fostul ministru al Sănătății, Florin Bodog a anunțat că a fost semnat un acord cu Eurotransplant. 

Călin a aflat că s-a făcut și primul transplant în România, la Spitalul Sfânta Maria din București și așteaptă să vadă cum evoluează pacientul: „Sperăm ca acesta să fie un pas important pentru țara noastră. Prin acest transplant s-a demonstrat că se poate. Se putea mai demult, dar nu s-a vrut. Aici este problema”. 

 

 

 

Exit mobile version