Ministrul Justiţiei vrea să desfiinţeze Tribunalul pentru Minori şi Familie de la Braşov și se opune înființării altor instituții similare, pe motiv că activitatea lor ar fi „nejustificată“.
Deputa-tul PNL, Adriana Săftoiu, a prezentat luni, la dezbaterea din Parlament legată de înfiinţarea tribunalelor pentru minori şi familie, răspunsul lui Tudorel Toader la o interpelare. Toader nu numai că se opune creării unor astfel de instanţe, dar o vrea şi pe cea din Braşov desfiinţată. „Analizând rapoartele CSM privind starea justiţiei din ultimii trei ani, este menţionat faptul că Tribunalul pentru Minori şi Familie de la Braşov a avut un volum de activitate scăzut, cu o încărcătură pe schemă de 318 dosare faţă de media la nivel naţional de 600 de cauze pe schemă în anul 2016, aceeaşi tendinţă persistând din anii anteriori (2015 – 284 cauze, 2014 – 235 cauze etc.) În concluzie, oportunitatea înfiinţării unor tribunale/curţi specializate pornind de la obiectivul realizării echilibrului necesar între exigenţele unui management eficient al resurselor materiale şi umane din sistemul judiciar, pe o de o parte, şi asi-gurarea calităţii şi celerităţii actului de justiţie, pe de altă parte nu e justificată“, se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei din 15 ianuarie la interpelarea Adrianei Săftoiu din 6 decembrie, semnată pentru ministrul Toader de Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei.
Deputatul liberal Adriana Săftoiu a susţinut, în schimb, în dezbaterea „Tribunalul pentru Minori şi Familie – o soluţie funcţională pentru comba-terea violenţei în familie“, care a avut loc luni la Comisia Drepturile Omului a Camerei Deputaţilor, că Tribunalul pentru Minori şi Familie din Braşov are o eficienţă mare, dar şi o rapiditate în rezolvarea dosarelor. În acest context, dorinţa ministrului Tudorel Toader de a-l desfiinţa este un lucru grav. „În spatele acestei idei stă o realitate cruntă. În România cazurile de violenţă domestică sunt în creştere sau dacă nu sunt în creştere ies la suprafaţă. (…) Drept urmare, tribunalele specializate în problematica familiei şi a minorului sunt foarte necesare. Avem în momentul de faţă doar tribunalul de la Braşov şi, din păcate, Ministerul Justiţiei printr-un răspuns se pare că are intenţia să-l desfiinţeze şi pe acesta, spunând că nu sunt suficiente dosare. (…) Dacă ne uităm la dosarele de la Tribunalul Braşov veţi vedea celeritatea cu care ele sunt rezolvate, faţă de un tribunal generalist, unde poţi să stai şi doi sau trei ani până când se rezolvă şi primeşti sentinţa în asemenea cazuri“, a declarat Adriana Săftoiu.
Tribunalul pentru Minori și Familie din Brașov a fost înființat în anul 2004 și a fost primul de a cest gen din țară. La înființarea acestui tribunal, Cristian Diaconescu, ministru al Justitiei la acea dată, spunea că până în 2007 sistemul tribunalelor specializate pentru minori și familie va fi generalizat în întreaga țară, la fel ca și practica judiciară europeană din acest domeniu, în care o altă prioritate o constituie și reformarea din temelii a sistemului de detenție preventivă și executare a pedepselor în ceea ce privește minorii. În 2018, Tribunalul pentru Minori și Familie de la Brașov încă este singurul din țară.