Salarii cu 500 de lei mai mici pentru infirmierele de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Braşov. Soluția liderului sindical: „Răbdare!”

Aproape 50 de infirmiere, asistente medicale, brancardieri şi chiar medici au protestat și luni după masă în faţa Pavilionului de Psihiatrie de pe Strada Mihai Eminescu, al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, după ce, în cursul dimineţii, colegii lor din tura anterioară au făcut acelaşi lucru.
 

Principala lor nemulţumire este scăderea veniturilor în urma diminuării sporului pentru condiții deosebite. La  al doilea protest a venit şi liderul sindical Paul Negoescu, iar întrebat ce poate face pentru oameni, el a afirmat că, momentan, poate negocia.
„Noi nu putem ataca un act normativ. Noi putem contesta reducerea salariilor, dar nu putem contesta o lege. Nu s-a spus că ar putea fi emisă o circulară prin care să se rezolve problema aceasta. Singura opţiune în acest moment ar fi ca din veniturile proprii ale unităţilor sanitare să se completeze veniturile angajaţilor, astfel încât să se compenseze reducerile de salarii”, le-a spus Negoescu. 
Totuşi oamenii sunt nemulţumiţi, mai ales că, spun ei, infirmierele, asistentele medicale sau brancardierii sunt „în linia întâi”, au de-a face cu pacienţi agresivi şi nu de puţine ori au fost loviţi de aceştia, scuipati, injurati. „Sunt pacienţi care sunt aduşi de cinci sau şase poliţişti sau jandarmi, care le scot cătuşele şi îi lasă la noi”, a declarat unul dintre brancardierii care, în urma reducerii sporurilor a primit cu aproximativ 400 de lei mai puţin. 
 
„Lucrăm în condiţii deosebite. Niciodată nu ştim dacă ne întoarcem acasă. Eu am fost internată la Chirurgie, după ce am fost bătută de un pacient, iar acum am primit cu 240 de lei mai puţin. Dacă nu se rezolvă problema, îmi voi căuta de lucru în altă parte, că peste tot este nevoie de oameni care să «hămălească»”, a declarat una dintre infirmiere. 
 
Ba mai mult, una dintre infirmiere, care, la fel, a primit mai puţini bani, de la 2.800 la 2.300 de lei, şi-a amintit de un pacient pe care l-au poreclit „Suveranul”, despre care a zis că  „spunea că el nu lucrează şi că «să vină CNP-ul să lucreze». Dacă nu ne va fi rezolvată problema salariilor, ne vom alia cu «Suveranul» şi… să vină CNP-ul să lucreze în locul nostru”.
 
În urma discuţiilor cu liderul sindical, oamenii au spus că vor mai avea răbdare câteva zile. „În 19 aprilie va fi o şedinţă la nivelul conducerii centrale a sindicatului, în care vom stabili ce trebuie făcut mai departe. Vor urma negocieri. În 24 aprilie este posibil să se organizeze o acţiune de amploare. De altfel, am avut discuţii şi cu prefectul judeţului, Marian Rasaliu, care a anunţat că vineri vor veni la Braşov reprezentanţi ai ministerelor Muncii şi Sănătăţii. Propunerea mea este să aşteptăm până joi, poate, până atunci vine şi circulara”, a afirmat Negoescu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.