Contractat de Consiliul Județean (CJ) Brașov încă din anul 2015, împrumutul pentru lucrările la aeroport și pentru modernizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) nu a fost folosit până acum.
Valoarea totală a creditului este de 29.432.000 de lei, din care 22.640.000 lei erau destinați pentru lucrările aferente celei de-a III-a etape de dezvoltare a Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG) și 6.792.000 lei pentru modernizarea Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Cum nu s-au făcut trageri pentru cele două proiecte, administrația județeană a prelungit anual perioada în care se pot folosi banii. Anul acesta, pe lângă prelungirea perioadei de tragere, administrația județeană are în plan și folosirea întregii sume pentru lucrările la aeroport, urmând ca modernizarea spitalului să fie finanțată din alte surse.
AIBG: prioritatea zero
Mai exact, potrivit unui proiect de hotărâre a Consiliului Județean Brașov aflat pe ordinea de zi a ședinței de plen din 30 mai, „având în vedere că nu au fost efectuate trageri din credit și ținând cont de necesitatea asigurării surselor de finanțare necesare pentru implementarea celui mai mare obiectiv de interes public județean derulat în prezent la nivelul Județului Brașov, AIBG, se dorește prelungirea perioade de tragere și, implicit, a perioadei de grație și totodată utilizarea integrală a plafonului de finanțare, respectiv valoarea de 29.432.000 lei, pentru AIBG ”. Pentru a se putea folosi banii numai pentru aeroport, în expunerea de motive a proiectului de hotărâre se precizează că se va semna un act adițional la contractul de împrumut inițial „în sensul utilizării integrale a împrumutului pentru obiectivul de investiție publică de interes județean AIBG, prin extinderea perioadelor de tragere și de grație astfel: o maturitate de 144 luni de la data acordării creditului, incluzând o perioadă de tragere și grație de până la 57 luni, respectiv 31 decembrie 2019. Motivul pentru care este necesară extinderea perioadelor de tragere și de grație aferente împrumutului contractat de la CEC Bank este acela că se estimează că perioada de efectuare a lucrărilor la obiectivul de investiții AIBG se va întinde spre finalul anului 2020, ca urmare a stadiului în care se află în prezent procedurile de achiziție publică aferente acestei lucrări”.
Conform anunțului licitației pentru execuția suprafețelor de mișcare ale aeroportului (etapa a III-a), valoarea lucrărilor este estimată la 35.532.548 lei, fără TVA, respectiv 42.287.302 lei cu TVA. Pentru a obține acest contract, în cursă s-au înscris 6 competitori, deci este posibil ca valoarea finală să scadă, astfel că sunt șanse ca din împrumutul de la CEC Bank să fie acoperite lucrările la faza a III-a.
Cum vor fi finanțate lucrările la spital?
Conform contractului semnat cu firma Rom Liant Construct din Baia Mare, valoarea proiectării și execuției lucrărilor de consolidare și reamenajare a Corpului B al Spitalului Clinic Județean de urgență este de 19.417.828 lei, fără TVA, respectiv 23.107.2015 lei cu TVA. Pentru finanțarea acestui proiect, în urmă cu mai mulți ani, Consiliul Județean Brașov a vândut Spitalul de Dermatologie de lângă Maternitate, tranzacție din care a încasat 7,97 de milioane de lei, și a contractat împrumutul de la CEC Bank.
Acum, dacă aleșii județeni vor aproba utilizarea întregii sume în creditul de la CEC pentru aeroport, pentru lucrările Corpul B vor trebui identificate alte surse de finanțare.
Cum intenția CJ este ca acești bani să fie transferați către aeroport, pentru a putea acoperi o parte lucrărilor la SCJU, prin rectificarea bugetului județean (proiect ce va fi dezbătut tot în 30 mai) administrația județeană are în plan să ia 4 milioane de lei din alocarea bugetară inițială pe anul 2018 (8.292.760 lei) pentru modernizarea și reabilitarea unui drum județean (DJ 112C, Hălchiu-Satu Nou-Dumbrăvița-Vlădeni). Valoarea totală estimată a lucrărilor la această arteră este de 21.958.222 lei, fără TVA (26.130.284 lei cu TVA), iar o parte din sumă, respectiv 5,6 a fost alocată prin Programul Național de Dezvoltare Locală – etapa 1. Licitația de lucrări pentru acest proiect a fost lansată încă din 23 noiembrie 2016, dar nu a fost finalizată din cauza contestațiilor, în prezent dosarele fiind în evaluare financiară. Cum lucrările vor dura 36 de luni, administrația județeană are în plan ca anul acesta să „taie” din sumele alocate acestui proiect, urmând să „pună banii la loc” mai târziu.
Poate vin banii de la CNI…
În anul 2016 Consiliul Județean Brașov a înaintat o solicitare la Compania Națională de Investiții (CNI) în sensul preluării investiției de către CNI. În data de 27 decembrie 2016, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a emis Ordinul nr. 3285 cu privire la unitățile sanitare din mediul urban incluse în Programul Național de Construcții de unități de interes public sau social, pe listă fiind incluse și lucrările de reabilitare și consolidare a Spitalului Clinic Județean de Urgență, dar de atunci nu a mai fost înregistrat nici un progres.