FOTO. Drumurile ilegale de pe Coasta Vacii din Șchei nu au dispărut. Dealul tinde să devină o „favelă” împânzită de „locuințe colective”  

Autoritățile locale au fost sesizate anul trecut cu privire la deschiderea unor șantiere pe Coasta Vacii din Șchei, iar în urma verificărilor s-a constatat că lucrările erau neautorizate.  Primăria a depus plângere penală împotriva firmei care săpat dealul pentru amenajarea unor drumuri, iar trei utilaje care au ajuns pe deal fără permis de liberă trecere nu au mai putut fi scoase de pe șantier, pentru că autoritățile locale nu au eliberat un document care să permită constructorului să le scoată din zonă.

În acest moment, în multe zone, dealul arată ca o carieră de lut, în unele locuri versantul fiind terasat pentru realizarea unor drumuri de acces către viitoarele șantiere. De asemenea, unde nu s-a putut amenaja un „drum de creastă” a fost săpat și un mic „canion”. Pe unele porțiuni s-a turnat chiar și un strat de asfalt.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”246″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Noi drumuri pe Coasta Vacii? 

Senatorul USR Brașov, Allen Coliban susține că exact în zona unde anul trecut s-a intervenit ilegal, s-a lucrat și anul acesta, la fel, fără autorizație.

„Anul trecut, parte superioară a dealului era verde. Era verde și în luna martie a acestui an, dar, între timp, s-a săpat la serpentinele unui drum care spre Calea Poienii. Malurile nu sunt consolidate, iar cei care au case mai jos de zona respectivă se tem că dealul se va prăbuși peste locuințele lor. Anul trecut, în Planul Urbanistic Zonal aferent zonei era prevăzut un drum, dar acel document a expirat încă din luna septembrie a anului 2017. Dacă cineva vrea să facă drumul de acolo,  în primul rând ar trebui să demareze un proces de autorizare și ar trebui să existe un nou PUZ. Încă de anul trecut, pentru respectiva zonă se anunța construirea a peste 1.000 de apartamente. Se dorește umplerea acelor dealuri cu locuințe colective. Dacă te uiți pe site-urile dezvoltatorilor imobiliari și vezi ofertele pentru aceste zone, te gândești la favele”, a declarat Coliban.

Foto: USR Brasov

Ba mai mult, parlamentarul mai spus că în 4 mai 2018 Primăria Brașov a emis două certificate de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru realizarea unor drumuri și pentru extinderea rețelelor de utilități. „Aceste certificate au fost eliberate chiar dacă PUZ-ul aferent zonei nu mai este valabil. Voi solicita Primăriei Brașov clarificări. De asemenea, vor reveni cu o plângere penală după cea de anul trecut”, a mai spus Coliban.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”247″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Nimic nou pe Coasta Vacii, spun reprezentanții Primăriei

Primăria Brașov susține că drumurile la care a făcut referire senatorul brașovean au fost realizate  încă de anul trecut, fără autorizație de construire, motiv pentru care, în 26 iunie 2017  Politia Locală a depus  o  plângere penală. „În 2 mai 2018,  Poliția Locală Brașov a solicitat Parchetului informații cu privire la stadiul soluționării plângerii, dar, până acum, nu a primit nici o informație privind ancheta”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. Acesta a mai spus că Poliția Locală  monitorizează permanent zona respectivă, numai luna aceasta fiind realizate 4 verificări pe teren, în urma cărora nu s-a constatat nici o modificare a drumului executat anul trecut.  

Pe de altă parte, reprezentantul Primăriei Brașov a afirmat că cele două certificate de urbanism (care sunt acte de informare și în baza cărora nu se pot executa lucrări), au fost eliberate  în urma deciziei instanței de judecată care, prin două sentințe civile prin care Primăria a fost obligată să elibereze aceste certificate de urbanism cu data la care a fost depusă cererea, respectiv anul 2017.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Războiul nervilor pe Coasta Vacii. Poliția Locală Brașov încearcă să dezlege  „misterul” apariției unui excavator de 24 de tone – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.