Fostul consilier prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs şi-a anunţat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, demisia din calitatea de membru al UDMR, după 28 ani ani. El și-a motivat decizia reclamând „cârdăşia” UDMR cu PSD şi adoptarea modificărilor la codurile penale cu voturile formaţiunii.
Eckstein-Kovacs Peter şi-a anunţat demisia din calitatea de membru al UDMR, după 28 de ani. „Cârdăşia cu PSD e un lucru inacceptabil pentru mine”, a spus Eckstein Kovacs Peter, care a afirmat că modificările la codurile penale au trecut și cu voturile UDMR, situație cu care el nu poate fi de acord. Anunțul demisiei a fost făcut în Piața Unirii din Cluj unde acesta a participat la protestul împotriva modificărilor la codurile penale.
„Piaţa Libertăţii, aşa cum s-a numit mai demult Piaţa Unirii, este un loc important, şi anunţ aici demisia mea din calitatea de membru al UDMR. Nu sunt de acord cu multe lucruri, dar ceea ce a umplut paharul este poziţia UDMR faţă de legile justiţiei. Modificările la Codul de procedură penală au trecut cu voturile UDMR. De asemenea, a contat în această decizie a mea şi cârdăşia cu PSD, este un lucru inacceptabil pentru mine. După 28 de ani de când am devenit membru al UDMR s-a umplut paharul”, a spus Eckstein-Kovacs Peter la Cluj.
În 19 iunie, într-o postare pe Facebook, Peter Eckstein-Kovacs și-a arătat nemulțumirea față de modificarea codurilor, vorbind atunci despre „vremea proceduriştilor”.
”Partidele politice sunt maşinării complicate. În Parlament, proceduriştii au un rol important. Îndeobşte au state vechi în legislativ (Nicolicea şi Marton cel puţin sunt de la începuturi) şi fără să aibă nicio minimă experienţă în activitatea judecătorească au ajuns să fie tartori în materie de instituţiile puterii judecătoreşti, coduri şi alte lucruri serioase, de esenţă, în administrarea justiţiei. Proceduriştii, inclusiv Iordache, desigur, sunt băieţi deştepţi nativ, descurcăreţi, întotdeauna deschişi la solicitările conducerii de partid, urcând de zeci şi sute de ori la pupitrul camerelor cu strigătul de luptă «procedură». Sunt unelte, fără consistenţă de fond, care au ajuns prin voinţa unor lideri de partid să dicteze legiferarea în materii dintre cele mai sensibile. Legile de organizare a justiţiei, plus codurile în materie penală în momentul de faţă”, a scris Peter Eckstein-Kovacs.
Peter Eckstein-Kovacs se află la cea de a treia demisie de răsunet, prin care își arată nemulțumirea față de unele acțiuni ale ale colegilor de partid sau de instituții.
În 2008, el și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice a Senatului, pentru că partidul său nu susținea Legea Agenției Naționale de Integritate (ANI).
În septembrie 2011, și-a dat demisia din funcția de consilier prezidențial, după ce președintele de la acea dată, Traian Băsescu, a ales să promoveze proiectul minier de la Roșia Montană.