După ce luni, pe străzile din Şcheii Braşovului, în urma ploilor abundente, a curs apă cu mult mâl galben, cel mai probabil adusă de pe Calea Vacii, care a fost decopertată parțial de dezvoltatorii imobiliari, primarul George Scripcaru a convocat o ședință cu reprezentanţii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, cei ai Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, cei ai Companiei Apa.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că în timpul acestei ședințe, reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență a prezentat un raport după ce au verificat situația în teren: „Cel puţin în zona Cetinii – Traian Moşoiu a fost identificată ca posibilă sursă, aluviunile aduse de pe Coasta Vacii, cauza probabilă a dislocării lor fiind lucrările realizate în această zonă”.
În timpul aceleiași ședințe, reprezentanţii Companiei Apa au precizat că pentru această zonă nu emis nici un aviz, având în vedere de problemele legate de preluarea apelor pluviale şi modul în care acestea pot fi transportate în alte zone ale oraşului.
Ce se va urma?
- primarul Braşovului a solicitat să se realizeze o evaluare a tuturor costurilor de salubrizare, urmând ca acestea să fie suportate de cei care au provocat această situaţie, pe „lista suspecților” fiind dezvoltatorii imobiliari;
- realizarea unui studiu şi a unei expertize tehnice pentru tot versantul, după care să analizeze posibilitatea efectuării unor lucrări pentru prevenirea unor noi inundații de acest gen;
- eliberarea unor noi autorizații de construire ar putea fi suspendată până la finalizarea studiului;
- depunerea unor plângeri şi la Garda de Mediu, dar şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Convocarea ședinței de la Primărie vine în contextul în care locuitorii din Șchei au transmis Primăriei o petiție prin care au solicitat autorităților să ia măsuri urgent pentru a evita producerea unor inundații similare celor de la începutul săptămânii.
„În urma fenomenelor meteorologice specifice sezonului străzile oraşului au fost inundate cu ape şi aluviuni provenite de la săpăturile de pe versanţii din jurul oraşului. Apele au adus importante prejudicii locuitorilor din zonă, blocând traficul auto şi pietonal, inundând gospodării din oraşul vechi cu cantităţi impresionante de aluviuni şi deșeuri transportate de pe versanţii dezgoliţi de vegetaţie în urma lucrărilor de amenajare de drumuri, multe dintre ele neautorizate. Aceste amenajări de drumuri executate parţial nu au fost însoţite de lucrări de fixare şi protejare la eroziune a taluzurilor lipsite acum de vegetaţie. Există un risc real ca în urma torenţilor ce se scurg de pe versanţii dezgoliţi de vegetaţie să se formeze ravene tot mai adânci şi alunecări masive de teren peste casele existente în zonă. Vegetaţia erbacee şi forestieră are rol esenţial în protejarea versanţilor cu pantă mare ca cei cuprinşi între Drumul Poienii şi casele din Schei, prin reducerea vitezei de scurgere a apelor meteorice, favorizarea infiltraţiei, fixarea solului, reducerea procentului de suspensii din apele care se scurg”, se arată în textul petiției.
După ce la Primărie a ajuns această petiție, viceprimarul Barabas Laszlo a afirmat că a fost făcută o constatare în teren, concluzia fiind că în urma ploilor abundente „au fost nişte scurgeri de pe versanţi, având în vedere cantităţile însemnate de apă, care au antrenat mult material dislocat. Am constatat în unele zone de unde provine acest material şi, împreună cu reprezentanţii Poliţiei, vom lua măsurile ce se impun”.