Criză administrativă în comuna Augustin. Fără primar, fără viceprimar, în curând și fără Consiliu Local

Comuna Augustin din județul Brașov a rămas fără primar, fără viceprimar și, mai nou, și Consșiliul Local este „pe făraș“, la un pas de dizolvare, după ce, din 11 aleși, în funcție au mai rămas doar 5, ceilalți dându-și demisia. 

Deocmadată, toate atribuțiile la Augustin au fost asumate de secretarul comunei. 

Am venit să analizăm cum poate funcţiona localitatea din punct de vedere al legalităţii.  La acest moment, localitatea nu este condusă, toate atribuţiile fiind preluate de către secretarul comunei Augustin, neexistând primar, nici viceprimar, iar patru consilieri şi-au dat demisia. Acum este haos la Augustin. Din punctul  meu de vedere, este o laşitate şi o nepăsare totală să-ţi dai demisia pur şi simplu şi să arunci localitatea  în haos, fără să ţii cont de interesele oamenilor sau de faptul că sînt proiecte cu finanţare europeană care se vor bloca, deşi de rezultatul respectivelor proiecte ar trebui să se bucure toată comunitatea. Aş vrea ca toţi cei implicaţi să înceteze cu orgoliile personale, care-i afectează pe locuitorii comunei Augustin”, a declarat prefectul Rasaliu, după o vizită efectuată luni la Augustin.

Ce se poate întâmpla mai departe la Augustin, din punct de vedre al administrației locale

Instituția Prefectului a transmis un comunicat de presă luni, prin care preciza că „deocamdată, în cazul de la Augustin, nu sunt întrunite condiţiile art. 55, al.1, lit.c, din Legea administraţiei publice locale, cu referire la dizolvarea Consiliului Local“.

Totuși, articolul la care face referire Instituția Prefectului prevede că Consiliul Local se poate dizolva „în situaţia în care numărul consilierilor locali se reduce sub jumătate plus unu şi nu se poate completa prin supleanţi”.

Aceasta este situația de fapt la Augustin, unde din cei 11 consilieri locali, au mai rămas doar cei cinci din grupul PSD, iar pentru a funcționa, deliberativul local are nevoie de minim 7 consilieri (jumătate plus unui înseamnă 6,5).

În schimb, prefectul le-am mai dat o șansă aleșilor de la Augustin. „Le-am dat un termen de gândire de trei zile. Dacă nu se răzgândesc, secretarul localității face nota de constatare privind această situație. Apoi va fi sesizată instanța de contencios administrative care se va pronunța în ceea ce privește întrunirea condițiilor de dizolvare a Consiliului Local“, a explicat prefectul Marian Rasaliu.

Între timp, Prefectul Marian Rasaliu a anunțat că grupul de cinci consilieri PSD Augustin a iniţiat o convocare a Consiliului Local în următoarele zile, în baza prevederilor Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale (potrivit căreia o treime din numărul consilierilor locali poate solicita convocarea Consiliului Local în şedinţă extraordinară), pe ordinea de zi fiind alegerea viceprimarului localităţii Augustin.

1 Trackback / Pingback

  1. Situație fără precedent în istoria alegerilor din România: la Augustin, „secretarul-primar-viceprimar“ al comunei a fost ales și președinte la o secție de votare – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.