Ministrul Sănătății l-a demis pe șeful Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, după decesul brașoveanului Călin Fărcaș, care a a aștetat în zadar doi ani, după un plămân nou care i-ar fi dat o șansă la viață. În locul lui Deac, în funcția de director executiv al Agenției a fost numită Alexandra Anca Mureșan.
„Am declarat în urmă cu câteva săptămâni că doresc restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant. Am numit un nou director executiv, am propus un director adjunct. Nu neg bunele intenţii ale domnului Deac, dar am considerat că e nevoie de o echipă nouă în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de transplant. Mă aştept să fie schimbări în Consiliul Ştiinţific. România nu a fost niciodată membră în Eurotransplant, a avut un acord, vom începe discuţiile, care s-ar putea să dureze mai mult, pacienţii nu pot aştepta, consilierul meu pe probleme de transplant a fost deja la Budapesta şi e acolo pentru a negocia preluarea pacienţilor care nu pot fi transplantaţi”, a declarat Sorina Pintea, citată de Digi24.
Decizia ministrului Sănătății vine după ce luni seara, Călin Fărcaș, tânărul de 29 de ani din Teliu s-a stins din viață, așteptând să fie inclus pe o listă de transplant. Călin avea banii în cont pentru operația ce i-ar fi salvat viața, însă clinicile europene i-au refuzat cazul, întrucât Statul român nu a reușit să pună pe picioare colaborarea cu Eurotransplant.
Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit, luni seara, la 29 de ani. Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant.
Ministrul Sănătății a admis marți că Statul român nu a făcut tot ce era posibil pentru Călin Fărcaș și că unele lucruri, la nivelul serviciilor medicale de transplant și la nivelul relației cu partenerii europeni în domeniu trebuiau schimbate până acum.
Din punctul meu de vedere, statul român nu a făcut tot ce se putea, pentru că lucrurile astea se rezolvă în timp. Călin avea o problemă foarte gravă de sănătate, identificată încă de acum doi ani. Cred că în doi ani am fi putut schimba multe. Am început să schimbăm prea târziu pentru Călin, însă poate nu prea târziu pentru alți pacienți (…).Probabil am avut o activitatea de pionierat și nu ne-am gândit că pacienții noștri au nevoie de mai multă grijă și atenție. (…) Sunt niște decizii pe care statul român trebuia să le ia vis-a-vis de transplantul pulmonar“, a spus ministrul Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a explicat că deși exista un acord cu Eurotransplant încă din 2017, „din păcate, România nu şi-a respectat (…) atribuţiile şi contribuţiile pe care trebuia să le aducă Eurotransplant, astfel încât să poată să adere la această organizaţie în calitate de membru plin. România să intre în acest circuit, adică să dea nişte organe ţărilor din Eurotransplant. Am început să facem asta în urmă cu două luni, când doi plămâni deja au plecat spre Eurotransplant“