Primăria Brașov deschide cel de al doile centru de consiliere pentru copiii și părinții aflați în situații de risc. Acest centru va pe strada Dobrogei nr. 49 (Zona Gării), și va fi amenajat într-un fost punct termic, care este nefolosit de mai mult timp.
Centrul va funcționa după modelul celui deja existent încă din 2012 pe strada Venus, la Școala gimnazială nr. 3, acolo unde copiii și părinții aflați în situații de risc primesc consiliere psihologică și educațională și fac activități recreaționale cu personal de specialitate.
„La fel ca centrul de la Școala gimnazială nr. 3, și acesta va avea rolul de a identifica copiii și părinții aflați în situații de risc și de a le oferi consilierea și sprijinul de care au nevoie, pentru a depăși perioada grea în care se află. Vorbim despre un centru care se adresează familiilor monoparentale, copiilor proveniți din familii cu violență domestică sau copiilor care au părinți plecați la lucru în străinătate, de exemplu“, a precizat viceprimarul municipiului Brașov, Costel Mihai.
Noul centru de consiliere va fi amemajat în fostul punct termic de pe strada Dobrogei nr. 49. Clădirea va fi reaparată și amenajată pentru a corespune unui astfel de centru de cartier.
„Am purtat discuții și cu directorul SPLT, Mircea Marin pentru a transforma fostul punct termic de acolo într-o clădire cu destinație socială. În această lună vom veni cu un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care clădirea va fi preluată de Direcția de Asistență Socială. Va urma apoi realizarea unui Studiu de Fezabilitate, a unui Proiectului Tehnic și execuția propriu-zisă a lucrărilor de reamenajare. De altfel, ne dorim ca pe viitor, toate aceste puncte termice care nu mai sunt funcționale, să capete alte destinații, socio-educaționale sau culturale“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.
Municipalitatea intenționează ca pe viitor să amenajeze astfel de centre și în alte cartiere ale Brașovului. De altfel, în 2017 Consiliul Local a și aprobat înființarea unor structuri comunitare consultative, din care fac parte ONG-uri locale din domeniul asistenței sociale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean ai Inspectoratului Județean de Poliție și consilieri locali. Aceste structuri au ca atribuții indentificarea familiilor aflate în situații de risc în cartierele Brașovului.
Principalele activități ale centrelor de zi pentru consilierea și sprijinirea copiilor și a părinților aflați în situații de risc sunt următoarele:
- evaluarea beneficiarilor;
- consilierea părinților pentru depășirea unor situatii de dificultate (divort, pierderea locului de munca, conflicte intrafamiliale, abandon/absenteism scolar sau alte situatii) care pun in pericol dezvoltarea copiilor sau care genereaza riscuri de separare a copiilor de mediul familial;
- informarea părinților în vederea necesitatii/importanței satisfacerii nevoilor copiilor;
- consilierea părinților privind importanta respectării drepturilor copilului;
- consilierea premaritală pentru adolescenți/tineri aflați la vârsta minimă legală pentru căsătorie;
- formarea și dezvoltarea abilităților și competențelor părinților privind sprijinirea și educarea copilului;
- sprijinirea și consilierea copiilor care au dificultăți de integrare iî familie;
- școala, grupuri socio-profesionale, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate sau alte situații;
- informarea beneficiarilor/potenţialilor beneficiari și publicului larg in legatura cu specificul centrului (campanii de informare prin postere, afise, pliante etc. ) in legatura cu specificul centrului (campanii de informare prin postere, afise, pliante etc. );
- desfășurarea de activităţi de informare şi sensibilizare privind problematica copilului şi a familiei.