Măsură anti-pestă: aproape 500 de mistreți vor fi vânați în județul Brașov. „În România măsurile luate sunt exact pe dos”, spun specialiștii SOR

Mistreții din județul Brașov vor fi „răriți” de vânători, aceasta fiind una dintre măsurile anti-pestă porcină stabilită joi, în timpul unei ședințe la care au participat reprezentanții Prefecturii Brașov,  Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcţiei Agricole, Inspectoratului de Poliţie Judeţean  (IPJ), Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit şi ai altor instituţii abilitate. 

Potrivit unui ordin al ministrului Mediului și Pădurilor din 6 august, prin care s-a aprobat suplimentarea cotelor de vânătoare a porcilor mistreți, pentru combaterea pestei porcine africane (PPA), în județul Brașov, în  sezonul de vânătoare 2018 – 2019, se pot extrage 490 de mistreți. Conform aceluiași document, „în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoarea a prezentului ordin pe tot cuprinsul țării se vânează integral speciile de prădători cu păr și pene admise la vânătoare”. 

Recoltarea mistreților din fondul forestier se va face în baza unor instrucțiuni  primite de la București, directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Brașov, Petru Noaghea, anunțând că prin această campanie se va asigura „densitatea optimă”, care este de 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat, adică un exemplar la doi kilometri pătrați. 

Avem instrucţiuni foarte clare, ştim exact unde trebuie să intervenim. Avem în anumite zone concentraţie şi efective mai mari de mistreţi şi, din păcate, în apropiere sunt obiective de creştere a porcilor, cum este zona Rotbav-Feldioara, unde este un fond de vânătoare al nostru şi unde efectivul se va reduce cu 10-15 exemplare, exact numărul care este în plus faţă de cel prevăzut în legislaţie. La nivelul judeţului Braşov, efectivele totale de mistreţ împreună cu cele existente pe fondurile private de vânătoare ajung undeva la 2.000 de exemplare”, a declarat Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor, Petru Noaghea, citat de Agerpres. Pe fondurile de vânătoare aflate în administrarea Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Braşov sunt 384 de mistreţi.  

Comisia Europeană: „Vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă”

Vânătoarea, ca modalitate de limitare a riscului de extindere a focarelor de pestă porcină este contestată de specialiștii Societății Ornitologice Române (SOR), care susțin că „aceste măsuri ale autorităților române vin în directă contradicție cu recomandările Uniunii Europene pentru combaterea bolii”. 

Vânătoarea nu reușește să reducă numărul de mistreți, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare”, precizează reprezentanții SOR. 

SOR susține că în Ghidul privind supravegherea și controlul pestei porcine africane la porcii sălbatici și măsuri preventive pentru exploatațiile de porci al Comisiei Europene se menționează că  vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vor întâlni alte populații pe care să le infecteze. Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vânătoarea de mistreți să fie interzisă, la apariția unor focare active. Ea poate fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri”.  

„În ciuda recomandărilor și a strategiilor realizate de experți la nivel european, în România măsurile luate sunt exact pe dos. Nu doar că România permite vânătoarea porcilor mistreți, ba chiar duce măsurile la un nou punct extrem. Permitem vânătoarea de specii protejate, doar pentru că sunt prădători (cu păr și pene). Nu există niciun articol științific care să demonstreze că PPA se răspândește cu ajutorul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage. Recomandarea SOR este ca autoritățile din România să combată focarele de PPA prin măsurile recomandate de autoritățile europene, nu prin tehnici care ar putea duce la extinderea focarelor. Vânarea în totalitate a speciilor de prădători în diverse zone ar crea dezechilibre imense în natura din România. Și nu este susținută de nicio dovadă recunoscută de oamenii de știință”, consideră specialiștii Societății Ornitologice Române. 

 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Mistreți cu pestă porcină africană, descoperiți în Brașov. Harta zonelor din România, afectate de pestă – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.