Apa intră prin ziduri în parcările subterane de la Spitalul Militar și din Poiana de Jos. Primăria Brașov încearcă să afle de ce

Foto: Andrei Paul-Primăria Brașov

 Nici nu s-a dus bine „umbra panglicilor” de la parcările subterane de la Spitalul Militar Regina Maria și Poiana de Jos că au început să apară problemele. Mai exact, în cele două parcări, construite cu bani europeni a început să izvorască apa, iar Primăria Brașov caută acum soluții pentru a rezolva această problemă.

Pe lista cauzelor infiltrațiilor de apă sunt izvoarele care ar putea exista în vecinătatea celor două parcări dar care au fost „scăpate” din vedere în momentul realizării studiilor geotehnice efectuate înaintea elaborării proiectelor tehnice. O altă explicație ține de rețelele de apă și canalizare din vecinătatea celor două obiective.

Explicația oficială va fi dată în momentul în care vor fi gata studiile hidrologice de captare a izvoarelor, pentru realizarea cărora Primăria Brașov a lansat o procedură de achiziție cu două loturi (câte unul pentru fiecare parcare). Conform anunțului licitației, valoarea totală a celor două studii este estimată la 26.475 lei, fără TVA.  Consultanții interesați de aceste contracte pot depune ofertele până la data de 31 august, iar studiile vor trebui să fie gata în termen de 6 luni de la data emiterii ordinului de începere a serviciilor.

Peretele estic, „veriga slabă” a parcării din Poiana de Jos 

Parcarea din Poiana de Jos, a fost dată în folosință în 17 octombrie 2017, având două etaje subterane. În caietul de sarcini aferent licitației pentru elaborarea celor două studii se arată că „dinspre peretele sudic al construcției, care este îngropată, există infiltrații de apă. Această apă se acumulează la nivelul inferior în special prin peretele estic, care este îngropat la o adâncime de aproximativ 7.00 metri”. Pentru a identifica sursa acestor infiltrații, va fi nevoie de săparea a cel puțin trei foraje de hirdo-observație (la o adâncime de minim 10 metri), care vor fi  folosite pentru monitorizarea ulterioară și pentru pompări experimentale. Aceste pompări vor avea ca finalitate și determinarea razei de influență în eventualitatea realizării unor foraje de asecare. Monitorizarea apei subterane se va putea efectua după execuția lucrărilor cel puțin pe parcursul unui ciclu sezonier, recomandabil fiind însă două cicluri”, se mai arată în caietul de sarcini. De asemenea, consultantul care va realiza studiul va avea ca sarcină și investigarea rețelelor de apă-canal, pentru a determina posibilitatea ca cel puțin o parte din cantitatea de apă infiltrată să provină din rețelele existente, iar dacă răspunsul va fi afirmativ, țevile vor fi reparate.

Studiul geotehnic care a stat la baza proiectului acestei parcări a fost realiza de firma Geosolution Expert, documentul fiind predat Primăriei Brașov în 10 aprilie 2011.

La parcarea de la Spitalul Militar va fi verificată structura de rezistență 

 Parcarea de la Spitalul Militar Regina Maria, care are 4 nivele la subsol, parter, etaj și etaj tehnic fost dată în folosință în luna decembrie a anului 2015. În prezent, la nici trei ani de la „tăierea panglicii”, municipalitatea brașoveană „constată infiltrații de apă dinspre peretele sudic al construcției care este îngropat la o adâncime de aproximativ 14 metri. Această apă se acumulează în timp la nivelul ultimului subsol în cantități relativ mari. La nivelele intermediare există umiditate în exces, a cărei cauză urmează să fie stabilită”.

În caietul de sarcini se precizează că, firma care va obține contractul va avea în vedere determinarea provenienței apei de infiltrație, a modului de apariție, a direcției de curgere, a vitezei de infiltrare și a debitului apei subterane. În acest scop va fi nevoie de efectuarea a cel puțin trei foraje de hidro-observație (la o adâncime de minim 17 metri), care vor fi folosite pentru monitorizare și pentru pompări experimentale. Ca și în cazul parcării din Poiana de Jos, pompările vor avea ca finalitate și determinarea razei de influență în eventualitatea realizării unor foraje de asecare. Monitorizarea apei se va face cel puțin un ciclu sezonier.

De asemenea, vor fi verificate rețelele de apă și canalizare din zonă, pentru a se vedea dacă nu cumva acestea sunt probleme din acest punct de vedere. Tot prin acest studiu se va verifica dimensionarea instalației de ventilație, astfel încât să acționeze eficient și în privința dezumidificării aerului. Nu în ultimul rând, consultantul va trebui să întocmească cel puțin un referat în care va fi apreciat modul în care structura de rezistență ar putea fi afectată de prezența apei în prezent sau datorită măsurilor propuse în cadrul studiilor recomandate.

Studiul geotehnic în baza căruia s-a elaborat proiectul parcării a fost realizat de SC Glob Consult International SRL în luna februarie a anului 2012.

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.