Catedrala Mântuirii Neamului primește, după rectificarea bugetară din această lună, încă 115 de milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Obiectivul este pe lista marilor „câștigători“ după rectificare. În timp ce, spre exemplu, Ministerul Cercetării, a rămas fără 122 milioane din buget, după aceeași rectificare.
Pe lista tăierilor urmează SRI, cu o reducere a bugetului de 113 milioane lei, şi Ministerul Energiei (- 47,7 milioane de lei).
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a avut bugetul tăiat cu 44,2 milioane de lei, Ministerul Afacerilor Externe cu 35,1 milioane lei, iar Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) cu 22,7 milioane lei.
Alte reduceri au fost operate în carul Ministerului Turismului (- 17,3 milioane de lei), Serviciul de Informaţii Externe (-16,5 milioane lei) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (-16,2 milioane lei).
Executivul a decis reducerea bugetului alocat Administraţiei Prezidenţiale cu 11,1 milioane lei.
Ministrul Eugen Teodorovici crede că este „normal, logic, de bun șimț“
Eu cred că este normal, logic, de bun simț și legal ca pentru un contract aflat în derulare care are nevoie de plăți și pentru a respecta ceea ce s-a angajat cu partea de constructori și pentru un obiectiv atât de important pentru întreaga noastră țară, această Catedrală, să alocăm bani pentru ca în luna noiembrie să fie prima slujbă, cum s-a promis de către Patriarhie, a acestui nou lăcaș de cult, într-un an Centenar și așa mai departe. Este o abordare logică corectă. Și în 2015 când eram ministru de finanțe, la rectificarea din vară am alocat o sumă de 25 de milioane lei pentru lăcașul de cult Catedrala Neamului”, a declarat marți Eugen Teodorovici pentru Digi24.
În urmă cu un an, actualul ministru al FInanțelor publice se declara un susținător al impozitării Bisericii, idee care acum este scoasă din discuție:
„Biserica trebuie să înţeleagă şi să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani, de foarte mulţi bani. Sunt subiecte pe care biserica probabil nu le îndrăgeşte, dar trebuie să găsim un compromis. E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate“, declara în urmă cu un an Teodorovici, din calitatea de consilier a fostului premier Mihai Tudose. La o zi după declarație a fost eliberat din funcție.