FOTO. Fostul spital de Boli Dermato-Venerice cade bucată cu bucată. Clădirea a fost propusă acum 4 ani pentru includerea în lista monumentelor istorice

Cumpărate în 2012 de la Consiliul Județean de către un investitor privat, clădirile în care a funcționat Spitalul Boli Dermato-Venerice din Braşov au fost programate pentru demolare încă din momentul respectiv. A intervenit o asociație din București, care a demarat procedurile de clasare a imobilului drept monument istoric de importanță locală, demers care a suspendat demolarea. Ba mai mult, potrivit legislației chiar și în perioada procedurii de clasare clădirea este considerată monument istoric şi trebuie tratată ca atare, deci inclusiv conservată şi păzită. Altfel, spus, proprietarul avea obligația de a realiza lucrări de întreținere a clădirii. Lucru care nu s-a întâmplat. Așa s-a ajuns ca în aceste zile, încă o bucată din clădire să se prăbușească pe interior. 

Demersurile pentru includerea imobilului pe lista monumentelor istorice au început în anul 2014, iar de atunci dosarul este într-o permanentă analiză. Tot de atunci, clădirea, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu destinația de unitate spitalicească (primul spital public din Brașov) se degradează pe zi ce trece.  În timp au dispărut geamurile, a început să cadă fațada și a început să se degradeze vizibil și acoperișul.

Zilele trecute o porțiune de aproximativ 60 de metri pătrați din acoperiș s-a prăbușit, rupând și tavanul de la ultimul etaj.

Practic, dacă proprietarul nu va realiza reparații urgente sau unele lucrări de consrvare ori punere în siguranță, această prăbușire va fi urmată de altele, iar la un moment dat se va ajunge la concluzia că „acest imobil este un pericol public, deci trebuie demolat”.

De altfel, încă din anul 2014, conducerea de la momentul respectiv a Direcţiei Judeţene de Cultură Braşov, preciza că în documentația depusă de dezvoltatorul imobiliar, prin care se cerea avizul pentru demolare,  există expertizele potrivite. Una dintre aceste expertize arăta că structura de rezistenţă a clădirii este grav afectată şi există risc iminent de prăbuşire, iar cea de a doua demonstra că imobilul este infectat bacteriologic şi imposibil de igienizat 100%.  

Fostul spital a fost vândut de Consiliul Județean în anul 2012 pentru aproxximativ 1,8 milioane de euro. Dezvoltatorul imobiliar care l-a preluat a avut în plan demolarea clădirilor în care a funcționat spitalul și construirea unei „lame”, adică a un imobil cu nouă etaje, cam cât clădirea mare a Maternității.

La momentul respectiv, Direcția Județeană de Cultură (DJC) a respins această propunere, astfel că proiectanții au venit cu alte soluții, ultima fiind construirea a trei clădiri mai mici, tot cu scop comercial – cu parcări, zonă de promenadă, magazine, spații pentru birouri. La insistențele specialiștilor DJC, promisiunea este că noul ansamblu nu va obtura vizibilitatea asupra cadrului natural sau asupra monumentelor istorice din zonă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.