Destinate pentru aruncarea unui ambalaj sau a unui PET de apă, coșurile de gunoi și zonele de staționare de pe marginea drumurilor naționale au devenit, în unele locuri, adevărate platforme de gunoi. Pe lângă șoferii care înțeleg rostul acestor coșuri sunt și destui care uită în spațiile de staționare cam tot ce adună de prin casă, iar DN 13 poate fi considerat un studiu de caz sugestiv în acest sens.
Scenariul este simplu și „de manual“ pentru un joc de-a „șoarecele și pisica”. Vin lucrătorii de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, curăță coșurile, strâng ce e „uitat” pe jos, mai adună și ce e aruncat pe geamul mașinii, apoi pleacă. Când se întorc din tura de curățenie, drumarii se uită uimiți și se întreabă mai în glumă, mai în serios, dacă au fost pe acolo, pentru că locul este invadat iar de gunoaie.
Cel mairecent exemplu s-a înregistrat vineri, când muncitorii de la DRDP Brașov au curățat mai multe zone de staționare dintre Brașov și Feldioara. După o oră, când s-au întors de la treabă, au găsit într-un astfel de spațiu tocmai curățat, inclusiv deșeuri din construcții. În week-end, și drumarii, dar și șoferii au avut treaba: unii aruncau, alții curățau.
Problema este una veche, iar DN 13 nu este singura șosea unde sunt astfel de probleme, dar, până acum, cei de la DRDP Brașov nu au găsit o soluție. Să pună camere de supraveghere? Ar fi prea scump, spun drumarii. Plus că în județ sunt foarte multe astfel de spații de staționare, unele în locuri izolate, iar pentru instalarea unor astfel de dispozitive ar trebui realizată și o rețea de alimentare. Amenzi? „Nu putem da”, anunță cei de la DRDP Brașov, care susțin că au cerut sprijinul Gărzii de Mediu pentru derularea unor acțiuni comune. Și atunci, singura soluție care rămâne? „Educația civică”, spun drumarii.