FOTO. Maternitate publică de 5 stele, la Brașov. Corpul nou intră și el în modernizare, pe bani europeni

Din 2020 Maternitatea Brașov va avea aspect de 5 stele, în toate corpurile clădire. După ce în acest an a fost finalizat și repus în funcțiune corpul vechi, unde saloanele au câte 2 sau 3 paturi și băi în cameră, iar holurile de acces au respectă toate standardele ca dimensiuni și amenajări, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie va intra din nou în șantier, însă de această dată, în corpul nou (cel înalt) și corpul de legătură (cel de la intrarea în UPU).

Pentru aceste clădiri, Consiliul Județean va investi, estimativ 25,552 milioane de lei, 15,486 milioane lei, fiind suma obținută din fonduri nerambursabile prin Fondul European de Dezvoltare Regonală. Suma va acoperi cheltuielile legate de proiectul de modernizarea și eficientizare energetică a clădirii noi, care are 7 etaje și mansardă, și a clădirii de legătură. Acestea vor beneficia de o izolare a fațadelor și a acoperișurilor și de montarea unor surse de energie ecologică (panouri solare și pompe de căldură), precum și de înlocuirea tâmplăriilor vechi. La interior, se vor face recompartimentări, astfel încât toate saloanele să aibă baie în cameră și se va face o  reabilitare termică a sistemului de încălzire şi a sistemului de furnizare a apei calde de consum, cu dotarea cu corpuri de încălzire cu radiatoare, repararea sau, după caz, înlocuirea instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire, montarea debitmetrelor pe racordurile de apă caldă şi apa rece şi a contoarelor de energie termică. 

Două lifturi exterioare pe clădirea nouă și un trotuar rulant în fața UPU

Primele lucrări care se vor face sunt cele de la exterior, unde vor apărea două elemente noi pe faţadă. Este vorba despre două lifturi  exterioare, pentru fluxul de pacienţi, medici şi aparţinători. „Unul dintre lifturi va fi pe latura de la intrare, iar cel de al doilea, care va servi şi pentru transportul de materiale, pe latura dinspre Tâmpa. Pe lângă funcţionalitate, împreună cu scara exterioară care va fi instalată, cele două lifturi vor asigura şi condiţiile cerute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), privind evacuarea în caz de urgenţă“, a precizat Mihai Pascu, director al Consiliului Județean.

 
De asemenea, tot ca o noutate, intrarea în Unitatea de Primiri Urgenţe a Maternităţii va fi redesenată.  În premieră pentru un spital din Braşov, în faţa UPU va fi un trotuar rulant pentru pacientele în scaun rulant sau pacientele cu dizabilităţi“, a mai spus Pascu.
 

31 ianuarie 2020 – termenul de finalizare a lucrărilor

Modernizarea acestui corp de Maternitate ar trebui să fie gata pînă la 31 ianuarie 2020. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că vor face în aşa fel programul de lucări încât şantierul pe interior să nu dureze mai mult de cinci luni.  „Când se va lucra pe interior, tot corpul de clădire va fi vacuat. Din acest punct de vedere, vreau să precizez că apreciez implicarea personalului medical, care a fost deja a mai trecut prin aşa ceva, când a fost relocat din clădirea veche, timp de doi ani şi jumate. Când şantierul se va termina, putem spune că pe interior vom avea standardele unui spital european, aşa că personalul medical a fost de acord să evacueze tot corpul de clădire“, a declarat Mihai Pascu.

Şantierul va aduce şi o reducere a numărului de paturi la Maternitate, pe perioada lucrărilor. Acum, în corpul nou de clădire, care va fi modernizat, sînt 103 paturi.

În acest moment, proiectul se află în stadiul în care a fost semnat contractul cu finanțatorul. Reprezentanții Consiliului Județean spun că săptămâna viitoare vor de trimite documentația la platforma de achiziții publice, pentru ultimele verificări înainte de lansarea licitației de lucrări.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.