Ministerul Sănătății, împreună cu Consiliul Județean Brașov și câteva municipalități din județ, vor să atragă 16,8 milioane de lei din fonduri europene, pentru investiții în spitalele publice din județului Brașov. Banii, care ar urma să fie accesați prin Programul Operațional Regional, Axa 8.1, vor fi investiți unitățile de primiri urgețe și/sau în ambulatoriile de specialitate de la Spitatul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Brașov, Spitalul Municipal Făgăraș, Spitalul Municipal Codlea și Spitalul Municipal Săcele.
11,595 milioane pei pentru unitățile de primiri urgențe
Pentru modernizarea și dotarea unităților de primiri urgențe, Consiliul Județean Brașov va intra într-un parteneriat cu Ministerul Sănătății (lider de proiect) și Primăria Făgăraș, pentru a atrage împreună suma de 11,595 milioane lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru unitățile de primiri ungențe de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de Copii și Spitalul Municipal Făgăraș.
Prin linia de finanțare 8.1 a Programului Operațional Regional, pe care va fi depusă aplicația, se vor putea finanța
pentru reabilitarea, modernizarea sau dotarea infrastructurii unităților de primiri urgențe, construcția, modernizarea sau dotarea unor heliporturi, modernizarea rețelelor de utilități sau achiziția de aparatură medicală.
5,2 milioane de lei pentru ambulatoriile spitalelor
Pentru modernizarea ambulatoriilor de specialitate, va fi încheiat un parteneriat similar, între Ministerul Sănătății (lider de proiect), Consiliul Județean, Primăria Codlea, Primăria Făgăraș și Primăria Săcele. Suma solicitată prin Axa 8.1 a POR este de 5,212 milioane lei. Investiția are în vedere dotarea și modernizarea policlinicilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Clinic de Obstetricã și Ginecologie „A. I. Sbârcea“, Spitalul Clinic de Copii, Spitalul Municipal Codlea, Spitalul Municipal Făgăraș și Spitalul Municipal Săcele. Prin aceastã axă de finanțare se pot obține fonduri nerambursabile pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea infrastructurii ambulatoriilor existente (inclusiv a celor provenite din reorganizarea spitalelor mici, ineficiente), înființarea sau relocarea ambulatoriilor, sau pentru amenajarea unor căi de acces. De asemenea, tot prin aceasta axa se pot accesa bani europeni și pentru achiziționarea de aparatură și echipamente medicale.
Pentru ambele proiecte, spitalele beneficiare vor suporta 2% din valoarea totală a investiției.