Modernizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în întârziere din cauza unor deficienţe la structura de rezistenţă a clădirii

Lucrările de consolidare şi modernizare a corpului B de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov sunt în  întârziere faţă de graficul stabilit iniţial. Dacă la sfârşitul anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea estima că în trei luni (adică până în februarie 2018), două din cele 5 etaje ale clădirii vor fi gata şi pregătite să reprimească pacienţi, acest lcuru nu a fost posibil nici după prima jumătate a anului. La acest moment lucrările sunt întârziate cu o lună faţă de graficul stabilit iniţial, din cauza unor deficienţe la structura de rezistenţă.

Potrivit preşedintelui CJ, până la acest moment au fost complet finalizate lucrările  doar pe etajul V, iar etajul IV este aproape gata, acolo făcându-se ultimele amenări necesare.  Întârzierile care au apărut faţă de graficul stabilit au fost cauzate de unele deficienţe descoperite, în timpul lucrărilor, la structura de rezistenţă a clădirii, după ce s-au făcut decopertări, a precizat Mihai Pascu, director general al Consiliului Judeţean. 

„Clădirea a fost construită la începutul anilor 1970, din prefabricate din beton, conform unor normative tehnice mai puţin stricte decât cele valabile după cutremurul din anul 1977. Cutremurele din anii 1986 şi 1990 au afectat clădirea, iar anul trecut, când au început lucrările de reabilitare, pe latura dinspre Colegiul Naţional de Informatică au fost descoperite problemele la structura de rezistenţă. A fost nevoie de noi expertize şi lucrări, structurile de beton fiind întărite cu fibră de carbon în mai multe zone. În aceste condiţii, iniţial, a fost o întârziere de o lună şi jumătate. În timp a mai fost recuperată o jumătate de lună. Până în luna decembrie constructorul va încerca să ajungă la zi”, a explicat Mihai Pascu. 

Zero şanse ca lucrările să fie preluate de Compania Naţională de Investiţii

Consolidarea şi modernizarea corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov presupune o investiţie de peste 23 de milioane de lei cu TVA. Potrivit preşedintelui CJ, Adrian Veştea, până acum s-au plătit în jur de 13 milioane de lei pentru lucrările realizate şi s-au finalizat aproximativ 50% dintre intervenţiile cuprinse în proiect. Dacă până nu demult, Consiliul Judeţean a purtat
negocieri intense la Guvern, pentru ca acest proiect să fie preluat de Compania Naţională de Investiţii şi continuat cu fonduri guvernamentale, şansele care acest lucru să se întâmple se apropie de zero, spune Adrian Vşetea. „De la sfârşitul anului 2016 am făcut toate demersurile posibile pentru ca această investiţie să beneficieze de finanţare de la bugetul de stat, prin Compania Naţională de Investiţii, intenţia noastră fiind ca suma economisită să fie folosită pentru alte investiţii în infrastructura sanitară. Din păcate, şansele ca reabilitarea corpului B al spitalului să beneficieze de finanţare de la bugetul de stat sunt aproape de zero. Va trebui să ne descurcăm singuri”, a declarat Adrian Veştea. 

Lucrările de consolidarea şi modernizare a corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov au început în vara anului 2017. Ele sunt executate de SC  ROM LIANT CONSTRUCT SRL, care între timp a obţinut un nou contract la spital, pentru consolidarea şi reamenajarea Corpului A (inclusiv corp recepţie) şi instalarea scării de incendiu, pentru 1,381 milioane lei, fără TVA.

1 Trackback / Pingback

  1. CJ mai încearcă o dată. Clădirea în șantier a Spitalului Județean Brașov ar putea ajunge la Compania Națională de Investiții – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.