Peste 100 de milioane de euro investiți în Catedrala Mânturii Neamului. Doar o mică parte din bani sunt dați de BOR

Sursa foto: Basilica.ro

În timp ce Biserica Ortodoxă Română este una dintre cele mai bine finanțate instituții din banii de la stat, și este scutită și de impozite, enoriașilor- chiar și celor din Brașov și din alte județe decât celor din Capitală, li se cere să facă donații pentru Catedrala Mântuirii Neamului, un lăcaș de cult gigant, a cărui construire a început în urmă cu 8 ani și este programată să se termine în 2024. Deși nu va fi gata cum, Catedrala va fi sfințită în acest an, printr-un eveniment care da dura mai multe zile, între 25 noiembrie – 1 decembrie.

Potrivit unei analize detaliate de Hotnews, la fiecare 10 lei investiți în Catedrala, doar 2 lei sunt contribuția Bisericii, iar restul de 8 lei provin din tot felul de donații și sponsorizări de la persoane fizice sau companii. 

Cât a costat până acum, Catedrala Mântuirii Neamului?

Suma exactă investită până acum în Catedrală nu este cunoscută în detaliu în spațiul public. De altfel, se pare că aceasta este o constantă când vine vorba despre construirea unor biserici-gigant. La fel s-a întâmplat și la ridicarea lăcașului de cult de la Ghimbav, o biserică imensă, cu cupolă poleită cu aur, despre care nimeni nu poate da cifre exacte, când vine vorba despre valoarea investiției. 

La Catedrala Mântuirii Neamului, din 2010 până în prezent s-au vehiculat, în presă, diferite sume referitoare la valoarea construcției, dar ultimele estimări, din 2017, menționau suma de 80 milioane euro, cifră anunțată chiar de Patriarhie. Se pare că astăzi valoarea este mai mare.

Reporterii Hotnews arată că în 2017, peste 650 de muncitori lucrau în trei schimburi pe toate zonele construcției. Pentru a nu exista sincope în executarea lucrărilor, şantierul era aprovizionat cu materialele necesare desfăşurării activităţii într-un ritm optim.  Totuși, părerile sunt împărțite când vine vorba despre valoarea efectivă a lucrărilor realizate până acum și despre proveniența lor. Cel mai recent scandal a fost în această vară, când s-a prezentat proiectul rectificării bugetare.  La rectificare s-au acordat 115,5 milioane lei prin Secretariatul General al Guvernului pentru că, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, „este normal, logic, de bun simț și legal“ să fie alocați bani pentru catedrală, pentru ca în luna noiembrie să aibă loc prima slujbă. 

Construcția Catedralei a costat, până acum, 102 milioane euro, conform datelor Patriarhiei Române, transmise la solicitarea HotNews.ro.  Procentul reprezentat de contribuția Bisericii Ortodoxe Române este de aproximativ 20% din sumă. Rezultă, astfel, că donațiile oferite de credincioși, Guvern și primării se ridică la peste 80 milioane euro. În cele 102 milioane euro nu sunt incluse și sumele care se vor acorda după adoptarea rectificării bugetare de către Guvern, de 115,5 milioane lei (circa 24,8 milioane euro). 

Sfințirea Catedralei se va face în etapă. „Zilele sfințirii Catedralei“ încep pe 25 noiembrie

Slujba de sfințire a Catedralei va avea loc pe 25 noiembrie, când încep „Zilele sfințirii”, ce vor ține până pe 1 decembrie. Potrivit BOR, catedrala va intra în deplină folosință abia după finalizarea tuturor lucrărilor de amenajare și finisare care privesc în primul rând realizarea mozaicurilor ce vor împodobi interiorul.  Aceste lucrări se vor desfășura intens în următorii câțiva ani, dar între timp, cu ocazia marilor sărbători sau evenimente de importanță națională, se vor putea oficia slujbe religioase în interior. (mai multe detalii AICI)

1 Comentariu

  1. Nu conteaza ca doneaza sau nu cineva. Banii tot acolo ajung, mai tarziu, din taxe si impozite. Un idiot grandoman s-a gandit sa-i raman numele in istorie si a cladit monstruozitatea asta. Iar finantarea de catre PSD nu e facuta gratis. Popii sunt, in realitate, agenti electorali. Ei spun in teritoriu cu cine sa votezi, iar enoriasii cu cateva clase primare se supun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.