În vara aceasta, în loc să se bucure de aerul de munte, brașovenii au avut ocazia de simți mirosul „ca de canal” și, mai nou, cei care nu știau, au putut afla cum miroase gunoiul de grajd, acesta din urmă invadând orașul după ce un agricultor a considerat de cuviință să își fertilizeze pământul în mijlocul verii. Garda de Mediu a mers, a descoperit sursa a constat, a început un control, dar gunoiul a rămas. Așa că, după ce marți seara a mirosit în Astra și Noua, ieri a venit rândul altor zone din oraș să se „bucure” de mireasmă și să se comporte ca în cazul unui atac chimic, închizând geamurile. A mirosit din nou în Astra, dar și în Craiter, și în Triaj. Cel puțin în Craiter, brașovenii nu s-au putut bucura de aer curat nici joi dimineața.
50.000 de lei amendă, pentru „gazele de groapă”
De altfel, mirosul de grajd este numai ultimul episod al „verii mirosurilor” de la Brașov. În cursul anului, brașovenii au reclamat de nenumărate ori că prin oraș miroase a canal. Garda de Mediu Brașov a căutat sursa, ajungând și la depozitul ecologic de deșeuri Brașov, în 9 august, pentru a vedea în ce măsură sunt respectate prevederile autorizației de funcționare.
La momentul respectiv, reprezentații administratorului depozitului de deșeuri au precizat că sursa mirosurilor este mai degrabă în „curtea vecinului”, pe lista lor fiind depozitul ilegal din spatele Holcim sau deșeurile aduse de ape în timpul viiturilor, care, din cauza temperaturilor ridicate au început să se descompună. Au și dat asigurări că iau toate măsurile privind gestionarea deșeurilor.
Dar, punctul de vedere emis de administratorii rampei de lângă Săcele se dovedește a fi doar o reacție în urma unor materiale de presă. Potrivit șefului Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, Mircea Paraschiv, societatea în cauză a fost amendată cu suma de 50.000 de lei, pentru disconfortul olfactiv cauzat brașovenilor.
„Controlul a început în urmă cu 10 zile. Monitorizăm permanent situația, pentru a vedea dacă sunt respectate prevederile autorizației de mediu, în baza căreia își desfășoară activitatea această unitate”, a declarat Parschiv.
Rampa ecologică de la Săcele a fost înființată la începutul anilor 2000, iar de atunci, au fost umplute deja două celule, în prezent deșeurile fiind depozitate în cea de-a treia celulă. La primele două celule, a precizat reprezentantul Gărzii de Mediu, se fac lucrări de închidere.