Site icon

Cartierul Tractorul intră în șantier. Va fi realizată o nouă rețea de termoficare, configurată pentru peste 6.000 de consumatori

Foto: Andrei Paul

Primăria Brașov a semnat recent contractul  pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona Tractorul, investiție pentru care municipalitatea brașoveană a obținut o finanțare prin Programului de Cooperare Elvețian-Român.

Valoarea asistenței financiare nerambursabile acordate de Elveția în acest proiect este de 18.784.086,32 lei (4.370.730 CHF), reprezentând 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Municipalitatea Brasov asigura de la bugetul local suma de 7.439.602,35 lei (1.731.066 CHF), din care 3.314.837,50 lei (771.305 CHF) reprezintă contribuția beneficiarului de 15 % din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, iar suma de 4.124.764,85 lei (959.761 CHF) reprezintă cheltuieli neeligibile ale proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 50 de luni, fiind cuprinsă între iunie 2015 și septembrie 2019.
În urma încheierii licitației de lucrări, Primăria Brașov și SC ELSACO ELECTRONIC SRL, în calitate de lider de asociere, și SC SICOR SRL, în calitate de asociat, au încheiat contractul în 24 august 24.08.2018, având ca obiect executarea investiției „Reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul din Brașov”. Valoarea contractului este de 14.455.400 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 2.746.526 lei, valoarea totală fiind 17.201.926 lei (4.002.588,83 CHF, la cursul valutar stabilit prin Acordul de implementare).

 Care este graficul de implementare a proiectului: 

-4 luni pentru serviciile de proiectare, de la data emiterii ordinului de începere a acestui serviciu;
-8 luni pentru execuția lucrărilor, începând cu data de emitere a ordinului de începere a lucrărilor, dar nu mai târziu de 31 august 2019;
-60 de luni perioada de garanție a lucrărilor, începând cu data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Noua rețea, configurată pentru mai mult de 6.000 de consumatori echivalenți

Prin realizarea acestui proiect se vor reface rețele de termoficare din zona Tractorul, vechile conducte urmând a fi înlocuite cu unele preizolate. În prezent, la rețeaua centralizată de termoficare, în cartierul tractorul mau sunt în jur de 2.200 de consumatori echivalent, dar sistemul va fi configurat astfel încât să poată fi racordați peste 6.000 de consumatori echivalenți. 

„Acest proiect este necesar pentru buna funcționare a SACET (Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, gestionat în prezent de Serviciul Public Local de Termoficare Brașov, n.n.) în municipiul Brașov, ținând cont de faptul că în momentul acesta o treime dintre consumatorii sistemului centralizat se află în cartierul Tractorul, iar zona Coresi este în plină expansiune imobiliară. Acest proiect va reduce cu aproximativ 50% costurile de transport și distribuție, va eficientiza sistemul centralizat, va reduce pierderile de căldură și va reduce cu aproximativ 1900 tone pe an emisiile de dioxid de carbon, un lucru foarte bun pentru calitatea aerului din Brașov. Termenul de finalizare este 31 august 2019, un termen destul de strâns, dar realist. Am căzut de acord cu constructorul să își asume acest termen, să reușim să finalizăm în 31 august 2019. Se va lucra și în sezonul rece pe tronsonul nou, iar pe tronsonul vechi se va lucra în sezonul cald, cu sistări controlate, anunțate, astfel încât consumatorii să aibă cât mai puțin de suferit, iar implementarea proiectului să nu aibă întârzieri“, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

La rândul său, Angel Gheorghiu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care reprezintă mecanismul intermediar în cadrul Programului de Cooperare Elvețiano-Român, a declarat că  „este un proiect foarte important pentru Municipiul Brașov, care se realizează cu fonduri elvețiene. Trendul este să se reimplementeze sistemul centralizat, care, dacă este eficient, presupune costuri mult mai mici pentru consumator. Este un proiect început din 2015, trebuie finalizat până la 31 august 2019, dar societatea care a câștigat licitația are o experiență vastă în acest domeniu și avem încredere că va duce la bun sfârșit acest proiect în termenul asumat”. 

Nu în ultimul rând, Viorel Iliuță, director general SC Elsaco SRL, firma care a câștigat licitația de proiectare și execuție, a declarat că lucrarea are două aspecte importante, respectiv cea de proiectare și cea de execuție „Pe partea de execuție, vom înlocui conductele vechi, izolate cu vată minerală – care sunt supradimensionate, prezintă avarii dese și pierderi de agent termic – cu conducte noi, din țeavă preizolată, din oțel, cu manta de polipropilenă și fire pentru detecția avariilor, care sunt monitorizate printr-un sistem centralizat. Cea mai mare parte a noii rețele se va edifica pe locul vechii rețele, însă va exista și o parte de construcție nouă, care presupune extinderea actualei rețele. Vom încerca să păstrăm soluții de back-up pentru protecția abonaților pe perioada lucrărilor, care nu vor fi deloc ușoare. Suntem o firmă cu experiență, care și-a respectat până acum termenele asumate și vom mobiliza forțe consistente, astfel încât să ne încadrăm în termene”. 

 

 

 

Exit mobile version