După șase ani de când a devenit proprietar al Cinematografului Astra din Livada Poștei, Primăria Brașov a reușit să semneze un contract pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a imobilului în care funcționează această clădire.
Lucrările, în valoare de 7,484 milioane lei fără TVA vor vi executate de firma brașoveană Har&H, iar termenul de finalizare a proiectului este de 27 de luni, adică la sfârșitul anului 2020. Pentru finanțarea lucrărilor au fost asigurate fonduri de la bugetul local, însă, potrivit declarației primarului Brașovului, George Scripcaru, pentru acest proiect, inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, municipalitatea are în plan obținerea fondurilor europene.
„Ne-am propus ca cel puţin o parte dintre fondurile necesare reabilitării acestei clădiri să fie obţinute prin Programul Operaţional Regional”, a declarat primarul George Scripcaru la semnarea contractului.
Conform evaluărilor care s-au realizat înainte de lansarea licitației de lucrări, clădirea fostului cinematograf nu are mari probleme din punct de vedere al structurii de rezistență. La acest imobil se va reface acoperișul, fațada, instalațiile interioare și se vor renova spațiile interioare.
După finalizarea lucrărilor, primarul Brașovului a precizat că municipalitatea are în plan ca în această clădire să se desfășoare activități culturale.
Astra este ultimul dintre fostele cinematografe, care intră în reabilitare cu finanțare de la bugetul local, după Patria, Modern şi Popular.
„Avem Patria ca exemplu de bună practică, unde este şi prima sală de concerte pe care Filarmonica o are în cei 140 de ani de existenţă. Avem fostul cinematograf Modern, la reabilitarea căruia deja se lucrează, şi unde sper că la sfârșitul anului viitor să avem un spaţiu adecvat pentru actele artistice ale copiilor braşoveni. Şi, nu în ultimul rând, fostul cinematograf Popular, care este în etapa de proiectare, şi unde sper că vom avea un spaţiu dedicat activităţilor culturale”, a mai spus primarul.
Fostul Cinematograf Astra a fost construit la începutul sec. al XIX-lea, fiind iniţial o clădire cu două niveluri, cu o amprentă la sol în forma literei U. Imobilul, cu subsol, parter, două etaje şi pod, este amplasat la limita proprietăţii pe trei laturi şi alipit de clădiri ce sunt realizate în aceeaşi perioadă. Clădirea are o suprafaţa de 1.184 de metri pătraţi, beneficiind de un depozit de film de 111 metri pătraţi, de o sala de cinema de 383 metri pătraţi, de un complex cabină de proiecţie de 47 de metri pătraţi şi mai multe spaţii administrative Imobilul a avut destinaţii administrativ-culturale, iar de-a lungul anilor a suportat intervenţii cu modificări şi amenajări necesare bunei funcționări.
Clădirea a trecut în proprietatea municipiului Braşov în anul 2012, când firma SC Trust President SRL, deţinută de preşedintele de la acea vreme al ALRUE, Dorin Lazar Maior, a fost evacuată.