Consiliul Județean Brașov donează autobuzul turistic Primăriei, după 3 încercări eșuate de a-l vinde la licitație

Autobuzul turistic pe care Consiliul Județean îl ține de mai mulți ani de zile neutilizat ar putea ajunge gratuit, în „curtea“  Primăriei Brașov. Municipalitatea s-a arătat interesată să preia autobuzul turistic, pentru a-l folosi pe un traseu de transport turistic, în interiorul orașului, iar plenul CJ va supune aprobării donația.

Autorbuzul turistic  marca AYATS BRAVO, cu motor IRIBUS, a fost fabricat în 2007, iar în 2008 a fost achiziționat cu 300.000 de euro de către Consiliului Județean Brașov.  Încă de ala început el a fost motiv de discuții între conslieri pentru că dimensiunile nu îi permiteau să treacă pe sub poarta Șchei, pentru un traseu complet prin Centrul vechi. În final, traseul aprobat pentru autocarul turistic a fost Aleea de sub Tâmpa – Strada Lungă – Biserica Sf. Bartolomeu – zona Belvedere de pe drumul spre Poiana Braşov – Piaţa Unirii – Biserica Sf. Nicolae – Strada Mureşenilor – Aleea de sub Tâmpa.

Autobuzul n-a mai fost utilizat din 2015, când Consiliul Județean a constatat că sumele cheltuite pentru întreținerea și funcționarea lui sunt mult mai mari decât încasările pe care le are. CJ a luat  atunci decizia de a renunța la autobuzul turistic, constatând că anual trebuie să investească în jur de 50.000 de lei pentru întreținerea și documentele necesare funcționării autobuzului turistic etajat, iar veniturile pe care le aduce nu depășesc 20.000 de lei.   

În aceste condiții, Consiliul Județean a încercat de mai multe ori să îl vândă, la licitație. Nimeni nu a fost interesat însă să îl cumpere, nici la procedura organizată în august 2017, nici la cea din octombrie 2017, nici la cea organizată în martie 2018.  

Acum, valoarea de piață estimată a bunului, stabilită prin raport de evaluare întocmit de un expert autorizat, este de 93.500 de euro, echivalent al sumei de 427.000 de lei fără TVA. Autobuzul are 49.000 de kilometri la bord.