Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov a deschis un Compartiment de Îngrijiri Paliative, care le oferă pacienţilor cu boli incurabile, servicii medicale într-un mediu cât mai apropiat de cel de acasă. Compartimentul de Îngrijiri Paliative are 9 paturi în regim de spitalizare continuă, distribuite în două saloane cu câte trei paturi, un salon cu două paturi și un salon tip rezervă/izolator cu grup sanitar propriu, cu un pat.
Potrivit managerului Spitalului, dr. Dan Moraru, spațiile în care se derulează activitățile sunt amenajate astfel încât să asigure atât un mediu de îngrijiri care să fie cât mai apropiat de mediul familial, cât și confort pacienților și familiilor acestora.
Astfel, fiecare salon are:
- paturi mobile, rabatabile electric, prevăzute cu laterale de protecție-anticădere și dotate cu suport pentru perfuzii, precum și saltea antiescară, noptiere cu masă rabatabilă, lampă de veghe și alarmă la fiecare pat, sursă de oxigen portabilă și paravane pentru asigurarea intimității;
- grupurile sanitare pentru pacienți sunt prevăzute cu sifon în pardoseală, wc-uri adaptate pentru nevoi speciale și wc mobil;
- aspiratoare de secreții, cadru de mers și fotolii rulante;
- spațiul de socializare este amenajat cu televizor prin cablu și calculator cu internet, iar în cabinetul de consiliere, medicul, psihologul, asistentul social sau preotul, în funcție de necesități, pot oferi cele mai bune sfaturi pacienților și familiilor acestora.
Dr. Dan Moraru spune că locația identificată pentru Compartimentul de Îngrijiri Paliative corespunde exigenţelor pe care le presupune acest tip de îngrijiri, întrucât incinta lui este delimitată de zonele din jur și astfel este izolată faţă de perturbări externe (agitaţie, zgomot, vizite inoportune). În imediata vecinătate a clădirii în care funcționează Compartimentul de Îngrijiri Paliative sunt amplasate Capela Spitalului, Laboratorul de radiologie și imagistică medicală, Compartimentul de explorări funcționale și Compartimentul de bronhologie. Bioclimatul zonei este un factor terapeutic natural pentru pacienți, iar locația este prevăzută cu o zonă verde (parc cu bănci și ghivece cu flori), asigurând un perimetru de protecţie sanitară, dar şi de recreere.
Îngrijirea paliativă are scopul îmbunătăţirii calității vieţii pacienţilor şi familiilor acestora care se confruntă cu problemele asociate unei boli ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale. Principalii beneficiari ai procesului de paliație sunt pacienții cu boli progresive, cu înrăutăţirea simptomelor (dispnee, durere, pneumonie recurentă, hemoptizie semnificativă, sindrom de venă cavă superioară etc.) și/sau a valorilor analizelor și/sau scăderea statusului funcțional și/sau evidența bolii metastatice.
Din analiza datelor statistice ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a rezultat că 21,5% dintre pacienții externați în anul 2017 au necesitat pe parcursul internării metode adecvate de terapie a durerii și îngrijiri paliative.
„În acest an, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov a primit de la Consiliul Județean 660.000 de lei, fonduri destinate pentru investiții, dotări cu mobilier și aparatură medicală. Mă bucur că din acest buget, la inițiativa managerului, dr. Dan Moraru, a putut fi amenajat Compartimentul de Îngrijiri Paliative, atât de necesar nu doar pentru îngrijirea pacienților cu boli grave, ci și pentru consilierea familiilor acestora. În ciuda constrângerilor bugetare cu care ne-am confruntat în acest an, la nivelul administrației județene luăm toate măsurile pentru desfășurarea în condiții optime a unui act medical de calitate în toate cele șase spitale pe care le avem în subordine”, spune președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.