47 de procurori din Filiala Brașov a Asociației Procurorilor din România (APR) au demisionat ieri din asociație, pe lista celor care au făcut acest gest fiind inclusiv președintele filialei, procurorul Claudiu Sandu. Picătura care a „umplut paharul” a fost un comunicat de presă al APR, prin care îl acuza ambasadorul SUA la București, Excelența Sa Hans Klemm, că a făcut afirmații nesusținute de starea de fapt în momentul în care a declarat luni, 1 octombrie 2018, la deschiderea cursurilor Facultății de Drept din Universitatea București, că în ultimul an și jumătate Inspecția Judiciară a devenit manipulată politic.
„Apreciem că declarațiile făcute de ambasadorul Statelor Unite ale Americii cu ocazia deschiderii anului universitar sunt corecte, întreg sistemul judiciar resimțind din plin presiunile de ordin politic exercitate asupra justiției prin modificarea legilor justiției, în special prin înființarea secției speciale la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru anchetarea magistraților”, susțin procurorii brașoveni.
Aceștia au mai precizat că „prelungirea mandatului conducerii Inspecției Judiciare prin emiterea unei ordonanțe de urgență a fost apreciată de majoritatea magistraților ca fiind o măsură deosebit de periculoasă deoarece, în acest fel s-a ajuns ca puterea politică să numească direct conducerea Inspecției Judiciare, situație care nu este conformă cu principiile statului de drept. Membrii APR Brașov vor să reamintească persoanelor care se prezintă a fi conducători ai Asociației Procurorilor din România, faptul că în cursul anului 2017 mai mult de 4.000 de magistrați au semnat un memoriu în care își exprimau dezacordul față de modificărilor aduse legilor justiției iar conducerea APR a criticat public aceste modificări pe care la acest moment pare să le îmbrățișeze”.
Magistrații brașoveni mai amintit dă în decursul timpului, „membrii APR Filiala Brașov au încercat să convingă membrii consiliului director să convoace o adunare generală a asociației pentru a redacta un nou statut care să confere fiecărui membru un vot cu privire la soarta asociației (și nu un vot pentru 50 de membri cum este acum) și care să creeze un climat de colaborare a membrilor asociației pentru apărarea intereselor membrilor procurori. Toate aceste demersuri s-au lovit de un refuz”.
De asemenea, cei 46 de procurori consideră că „prezența doamnei procuror Elena Iordache la lucrările CSM, în condițiile în care nu avea mandat de la președintele APR de la acel moment precum și prezentarea unei opinii contrară intereselor colegilor procurori a constituit o gravă eroare care a condus la plecarea masivă a procurorilor din APR precum și la demisia președintelui acestei asociații a cărui muncă în interesul colegilor procurori a fost foarte apreciată. Desemnarea doamnei procuror Elena Iordache în funcția de președinte al Asociației Procurorilor din România fără consultarea colegilor sau cel puțin a președinților de filiale a constituit de asemenea o gravă eroare care a condus la plecarea masivă a procurorilor din asociație”.
„Persoanele care se prezintă ca și conducători ai APR au adoptat o poziție contrară intereselor procurorilor”
Procurorii care au demisionat din APR Brașov susțin că „la acest moment magistrații procurori membri în cadrul APR Brașov constată cu surprindere că persoanele care se prezintă ca și conducători ai APR au adoptat o poziție contrară intereselor procurorilor, îmbrățișând prevederi din acte normative și opinii publice care, în trecut au fost criticate de conducerea APR, aruncând în acest fel o umbră de neseriozitate asupra demersurilor efectuate de asociație. În acest moment, procurorii brașoveni nu doresc să mai fie asociați cu aceste demersuri neconforme cu interesele noastre profesionale și cu interesele generale ale societății astfel încât au decis să părăsească în bloc asociația”.
Totodată, președintele APR Brașov, Claudiu Sandu a menționat că „având în vedere că, opinia majorității membrilor Filialei Brașov a Asociației Procurorilor din România este și opinia președintelui acestei filiale, îmi înaintez demisia din funcția de președinte al Filialei Brașov a APR și din calitatea de membru al Asociației Procurorilor din România”.
Ce procurori au demisionat:
- Benedek Andreea Manuela,
- Ceapă Mihaela,
- Nica Iulian,
- Codreanu Alexandru,
- Marin Anamaria,
- Dragu Corina,
- Ungureanu Elena Cerasela,
- Codreanu Bogdan,
- Apetri Oana,
- Răducu Mihai Ciprian Claudiu,
- Popescu Alina,
- Bogdan Ioana,
- Sulu Marius,
- Aldea Adrian,
- Scuteagabriela,
- Mihai Delia,
- Hach Elena,
- Vasilache Sorin Săndel,
- Dancă George Daniel,
- Bocu Maria Mădălina,
- Dominte Ciprian Vasile,
- Câtu Romana,
- Câtu Lilișor,
- Șerban Daniel,
- Kadar Albert,
- Teodorescu Vlad,
- Coșniță Ciprian,
- Rotundu Simon,
- Moraru Cătălin,
- Durnea Mihaela,
- Gheorghiu Anca Loredana,
- Ispășoiu Ștefan Aurelian,
- Moldovan Claudiu,
- Teleki Lucreția,
- Postolache Florin Nicolae,
- Băra Răzvan Alexandru,
- Mihai Răzvan Negulescu,
- Cristian Ichim,
- Raluca Veștemeanu,
- Cătălin Laurențiu Borcoman,
- Anca Ștefania Iovan,
- Alen Toroiman,
- Chindea Codruța Simona,
- Dumitrescu Camelia,
- Reit Carmina,
- Petrescu Camelia,
- Muscalu Ramona.