Directorul Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică, nu are o părere prea bună despre reprezentanții Guvernului, mai ales după ce a avut o întâlnire, în trecut, cu o delegație guvernamentală, în timpul fostului premier Mihai Tudose.
„Am fost mai mulți editori atunci și am impresia că nu a fost nici o pierdere, că timp de 20 de ani nu am avut întâlniri cu reprezentanții Guvernului. Suntem din lumi diferite, vorbim limbi diferite. Mi-am dat seama atunci că nu am ce să caut acolo. Oamenii par dezinteresați de domeniul cărții. Cred că pentru ei e mai sexi să se afișeze cu operatorii de turism”, a declarat Mitrică, într-o conferință de presă înainte de lansarea Salonului Bookfest Brașov.
Acesta a spus că singura măsură bună a Guvernului, de până acum, a fost reducerea TVA la cartea tipărită, până la cota de 5%. „La nivelul Uniunii Europene se discută acum despre posibilitatea emiterii unei directive privind unificarea TVA la cărțile tipărite și la cele în format electronic. În România, pentru cărțile în format electronic, cota de TVA este încă de 19%. Consumul de carte electronică în România este de 1% și nu mă refer aici la cele încărcate de tot felul de haiduci ai internetului. Sunt curios ce măsuri se vor lua în țara noastră în cazul aprobării acestei directive europene”, mai spus Mitrică.
De altfel, reprezentanțul Asociației Editorilor a spus că, în general, numărul de cititori din România este extrem de mic. „Dincolo de noi, dincolo de mediul urban este o adevărată junglă. Guvernul se pregătește acum să introducă wi-fi în școlile de la sate. Măsura vizează școli în care sunt profesori slabi, demotivați, manualele sunt sub orice critică și lipsește infrastructura de bază. În loc să ne ocupăm de rezolvarea problemelor importante, ne ducem într-o formă a derizoriului”, a precizat Mitrică.
Pe de altă parte, după scandalul manualelor din acest an, reprezentantul editorilor a prezentat și „partea plină a paharului”: „Mulți părinți și copii au optat să meargă spre «mediul privat», mai exact spre lucrările de specialitate publicate de edituri, pentru a înțelege mai bine programa școlară”.