În perioada 8-14 octombrie 2018 Propark-Fundația pentru Arii Protejate organizează în 18 județe din România Săptămâna Ariilor Protejate, aceasta fiind prima ediție națională, după ce în anul 2015 evenimentul a fost „testat” cu succes în județul Brașov.
„În 2018 avem 27 de organizații partenere care vor organiza activități extrem de interesante: 14 excursii ghidate în ariile protejate, 15 ateliere de educație ecologică, 2 concursuri de biciclete, 2 activități de marcare a traseelor din ariile protejate, 2 concursuri pentru elevi, 2 dezbateri, 1 Pub-Quiz cu întrebări din domeniul ariilor protejate, 3 proiecții de filme etc.”, a anunțat Roxana Iordăchescu, managerul proiectului.
În timpul Săptămânii Ariilor protejate, brașovenii vor avea parte de câteva evenimente inedite, unul dintre ele fiind excursia ghidată prin Brașov.
„Vor fi prezentați arborii emblematici din Brașov. Trecem toți pe lângă platanul impresionant din parcul de la Colegiul Național „Andrei Șaguna”, dar nu îi știm povestea. Puțini dintre noi știm că în curtea Facultății de Silvicultură a Universității Transilvania există un arbore din specia Ginkgo Biloba. Aceștia sunt doar doi dintre arborii incluși în traseul exsursiei din 10 octombrie. Informațiile despre arbori vor fi oferite de un specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – Staţiunea Braşov”, a precizat Roxana Iordăchescu.
Brașovenii care vor să participle la această excursie sunt așteptați în 10 octombrie, la ora 17.30, la Parcul Central Nicolae Titulescu, lângă News Caffé.
Cinci „Oameni pentru Natură”, prezentați vineri la Cinemateca Patria
Tot la Brașov, și tot în cadrul Săptămânii Ariilor Protejate, în 12 octombrie, la Cinemateca Patria va fi lansat filmul „Oameni pentru Natură”, în care sunt prezentați cinci specialiști în protecția naturii, Tănasie Luminiţa, Daróczi J. Szilárd, Hartel Tibor, Zotta Mihai, Grigoroaea Dan.
„Vom aduce în fața publicului larg oameni care fac performanță și activează cu convingere și profesionalism în domeniul protecției naturii din România. Avem pe listă un ranger, Dan Grigoroaea, care parcurge în fiecare an în jur de 1.000 de kilometri, sau o educatoare, Luminița Tănasie, care petrece anual sute de ore cu cei mici, învățându-i să iubească natura. Toți sunt oameni extraordinari și specialiști foarte buni. Seria pilot de filme «Oameni pentru Natură» aduce în prim plan 5 experți din subdomenii diferite și reprezintă un prim pas în direcția promovării activităților din domeniul protecției naturii din România. Inițiativa își propune să contribuie la stimularea profesionalismului și leadershipului din acest domeniu. Acest material video este realizat de echipa de la NTD Film, formată din Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, realizatorii seriei de filme «România Sălbatică»”, a declarat Alina Ioniță – expert protecția naturii și producătorul filmului.
Lansarea filmului va fi în 12 octombrie, la ora 17.00.
Calendarul complet al evenimentelor din toate cele 18 județe este disponibil pe site-ul saptamananaturii.ro.
Evenimentul se desfășoară în 18 județe (Mehedinți, Ilfov, Satu Mare, Cluj, Covasna, Suceava, Brașov, Alba, Vrancea, Arad, Dâmbovița, Vrancea, Neamț, Gorj, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin), activitățile desfășurându-se în parcuri naționale, naturale, situri Natura 2000, geoparcuri și rezervații naturale. Săptămâna ariilor protejate face parte din proiectul „Oameni pentru Natură”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, care are ca scop promovarea ariilor naturale protejate din România şi a oamenilor care lucrează în acest domeniu prin organizarea de evenimente adresate publicului larg.
Bugetul proiectului este de 22.240 RON din care 19.950 reprezintă contribuția financiară din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România
Parteneri în proiect: Administrația Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) și Parcul Naţional Călimani.