Coroana Regatului României, acvila cruciată de aur și o cetate cu trei turnuri sunt elementele noii steme a Județului Brașov, care va fi transmisă la București, pentru a fi aprobată printr-o hotărâre de Guvern. Proiectul de hotărâre de consiliu județean a fost în dezbatere publică pe site-ul administrației județene, timp de 30 de zile, începând cu 3 septembrie 2018.
Intenția de a realiza o nouă stemă a județului a fost anunțată încă de anul trecut de conducerea administrației județene, la momentul respectiv președintele Consiliului Județean Brașov anunțând că pe aceasta se vor regăsi simbolurile Tării Făgărașului, Țării Bârsei și a Ținutului Cohalmului (Scaunul Rupea).
Noua stemă a județului Brașov este un scut triunghiular rotunjit, despicat și tăiat stânga, având în partiția din dreapta, pe câmp roșu, coroana Regatului României, de argint, căptușită cu purpură, în culori naturale. Pe cealaltă jumătate a stemei, pe fond albastru este reprezentată acvila cruciată de aur și, pe fundal verde, o poartă a unei cetăți cu trei turnuri, având în față un brâu de argint.
Semnificația stemei
Conform documentației aferente proiectului de hotărâre, stema simbolizează în ansamblu reunirea celor trei entități administrative istorice, Districtul Brașov, Districtul Făgăraș și Scaunul Rupea.
„Armele Brașovului simbolizează trecerea acestui ținut al «Coroanei» în componența Statului Român, prin înlocuirea coroanei din stema medievală cu coroana regală română (…) Este veche stemă a județului Brașov, folosită în perioada regală românească”, se arată în proiectul de hotărâre.
În ceea ce privește simbolul pentru Țara Făgărașului, în proiect se argumentează că amintește de „acvila cruciată, de tradiția întemeierii Țării Românești de către Negru Vodă din Făgăraș și de faptul că secole de-a rândul domnitorul Țării Românești au avut posesiuni în Țara Făgărașului”.
Scaunul Rupea este reprezentat prin stema săsească stilizată, care amintește de „momentul istoric reprezentativ pentru identitatea ținutului Cohalmului / Rupea”.
Brâul de argint de pe stemă reprezintă râul Olt, care parcurge toate cele trei regiuni istorice ale actualului județ Brașov.