Conducerea Grădinii Zoologice Brașov a lansat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor adăpostul pentru pinguini și foci, o investiție estimată la 14.274.384 lei fără TVA, adică peste 3,103 milioane euro. Practic, având în vedere că, în general, un apartament cu două camere costă 60.000 de euro, cele peste 3 milioane de euro ar ajunge pentru achiziția unui bloc de locuințe cu peste 50 de apartamente.
Lucrările la adăposturile pentru pinguini și foci sunt destul de complicate, iar pentru pregătirea documentației licitației, la Grădina Zoologică a venit un specialist de la un parc zoologic din Belgia, care a oferit consultanță.
Conform anunțului licitației, clădirea în care se vor amenaja adăposturile pentru pinguini și foci se va construi în vecinătatea țarcurilor tigrilor, unde este acum un mic lac. Spațiile pentru pinguini și foci vor fi complet separate, iar pentru fiecare dintre cele două specii se vor amenaja bazine cu apă sărată. La Zoo Brașov ar urma să fie în jur de 20 de pinguini (10 perechi) și câteva foci. Ambele specii vor avea la dispoziție bazine cu apă sărată, și vor putea fi văzute și „de sub apă”, prin niște geamuri de mari dimensiuni.
„Apa va fi permanent recirculată și tratată și se va asigura menținerea temperaturii optime atât vara cât și în perioadele reci. Soluția tehnică pentru răcirea apei în timpul verii și încălzirea ei iarna va fi utilizarea de pompe de căldura apă-sol. În acest sens vor fi realizate trei foraje la 100 m adâncime”, se arată în documentația disponibilă pe platforma electronică de licitații publice SICAP.
Lucrările la aceste adăposturi vor dura 12 luni de la data intrării în vigoare a contractului, după care va începe popularea lor cu animale.
Cum va arăta adăpostul pinguinilor
- Vor fi amenajate 15 cuiburi între care va fi o distanță suficient de mare, pentru a se evita eventualele conflicte.
- Bazinul exterior va avea 280 mp apă cu adâncimi variabile între 1,5 m şi 3 m. Tot în aer liber, pinguinii vor avea locuri în care să se adăpostească de soare şi de vânt. Geamul de vizionare al spaţiului exterior, care va fi amplasat subacvatic, va avea dimensiunea de 8 m x 3 m.
- Adăpostul interior va avea aproximativ 20 mp, cu un bazin de 16 mp şi adâncim de 1,5 m. În acest adăpost nu trebuie să se formeze curenți de aer.
- Porțiunile uscate ale adăpostului trebuie proiectate și realizate astfel încât să nu permită băltirea apei, astfel încât animalele să nu aibă probleme la picioare.
Cum va arăta „casa focilor”
- Suprafaţa exterioară a adăpostului va fi de minim 800 mp, din care apă 600 mp, cu adâncimi variabile cuprinse între 5 m şi 3,5 m
- Geamurile de vizionare ale spaţiului exterior vor avea dimensiunea de 8 m x 3 m, respectiv 6 m x 3 m.
- Spaţiul interior de carantină/izolare va avea cel puţin 20 mp adăpost, cu un bazin de 16 mp şi o adâncime 3 m.