Site icon

Planul de afaceri pe 25 de ani pentru Aeroportul Brașov, întocmit de aceeași firmă care a primit și contractul pentru studiul de fundamentare

 Firma care a realizat studiul de fundamentare pentru Aeroportul Internațional Brașov, SC Reliance Travel&Consulting SRL,  a mai obținut un contract de la Consiliul Județean (CJ) Brașov. Dacă pentru studiul de fundamentare, consultantul a participat la o licitație și a câștigat contractul după ce a oferit prețul cel mai mic, respectiv 355.810 lei cu tot cu TVA, pentru elaborarea planului, administrația județeană a apelat la atribuire directă. În aceste condiții, SC Reliance Travel&Consulting SRL va mai încasa suma de 138.635 lei cu tot cu TVA (116.500 lei, fără TVA).

Conform anunțului de atribuire SC Reliance Travel&Consulting SRL va realiza un plan de afaceri pe durata de 25 ani pentru Aeroportul internațional Brașov Ghimbav.

Contractul pentru elaborarea planului de afaceri a fost atribuit la a doua procedură de achiziție directă, după ce în primă fază a firma amintită a depus o ofertă în valoare de 131.000 lei, fără TVA (155.890 lei cu tot cu TVA), care a fost respinsă.  

 Finanțarea aeroportului de către Consiliul Județean Brașov, decisă la recomandarea firmei care a realizat studiul de fundamentare 

Reamintim că SC Reliance Travel&Consulting SRL, în asociere cu SCPA Nemeș Voicu Bilan și Furtună a prezentat în luna decembrie a anului trecut Studiul de fundamentare pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Prin acest document, au fost analizate patru scenarii posibile, respectiv finanțarea și construirea aeroportului de către administrația județeană, constituirea unei societăți comerciale pe acțiuni care să aibă ca scop finanțarea (o asociere cu alte unități administrativ-teritoriale, în care CJ să dețină aproximativ 84% din acțiuni), construirea și operarea obiectivului, realizarea unui parteneriat public-privat sau concesionarea obiectivului către o entitate privată sau asocierea de entități (această ultimă variantă având trei subscenarii). În baza acestui document, în luna ianuarie a acestui an, Consiliul Județean Brașov a aprobat scenariului 1  (finanțarea din  fonduri publice și alte surse atrase, precum și construirea de către Consiliul Județean a obiectivului de investiții, până la darea în folosință a aeroportului), aceasta fiind și varianta recomandată de consultant. În hotărârea din luna ianuarie a acestui s-a precizat și faptul că într-o etapă ulterioară se va lua o decizie privind operarea viitorului aeroport, ținând cont fie de scenariul 1 (operarea de către Consiliul Județean) fie de scenariul nr. 4.3 (concesionarea către un acționar unic în societatea de proiect, care își asumă investițiile pentru etapele ulterioare de dezvoltare) precum și operarea aeroportului. 

Ulterior, în ședința de plen de la sfârșitul lunii trecute, aleșii județeni au votat o hotărâre privind concesionarea aeroportului unei entități private, după finalizarea lucrărilor conform scenariului 4.3.

SC Reliance Travel&Consulting SRL, firma care a anticipat că CJ Brașov va avea un excedent bugetar de 30 milioane euro în anul 2019

În montajul financiar aferent scenariului 1, la Anexa nr. 2 (în care erau estimate sumele pe care Consiliul Județean Brașov se poate baza pentru finanțarea lucrărilor la aeroport), specialiștii SC Reliance Travel&Consulting SRL, au trecut un excedent bugetar de aproape 30 de milioane de euro, aferent anului 2019 (sumă pe care administrația județeană ar urma să o folosească pentru acest obiectiv de investiții). Conform aceluiași document, pentru anii 2018 și 2020 sunt prevăzute excedente mult mai mici – 4,95 milioane euro în anul 2018 și 4,19 milioane euro în anul 2020. Practic, consultantul care a pregătit studiul de fundamentare a luat în calcul niște sume ce nu pot fi anticipate, având în vedere că excedentul bugetar (sumele necheltuite într-un an) se stabilește abia la încheierea anului, nu înainte. 

 

 

Exit mobile version