ANALIZĂ. Viorica Dăncilă promite contract pentru autostrada Comarnic-Brașov. Imposibil! Matematica birocratică o contrazice

Premierul Viorica Dăncilă a demonstrat, încă o dată, că nu se prea pricepe la administrație. Mai exact, sâmbătă, la Antena 3, șeful Guvernului a anunțat că au fost depuse 18 oferte pentru autostrada Comarnic – Brașov. „La sfârșitul lunii ianuarie, îl vom desemna pe cel care va construi această autostradă. Sperăm ca în cel mai scurt timp să avem și această autostradă”, a spus Viorica Dăncilă.
Anunțul premierului vine în contextul în care, potrivit anunțului de participare postat de Comisia Naţională de Strategie și Prognoză, care derulează procedura, „termenul limită pentru primirea ofertelor/candidaturilor, a cererilor de participare sau a scrisorii de exprimare a interesului este 17 decembrie 2018”. Cum mai sunt 7 zile până la data limită pentru depunerea ofertelor, este posibil ca și alți investituri să își manifeste interesul pentru proiect. Apoi, vor urma evaluările dosarelor, filă cu filă, punct cu punct. Greu de crezut că în 28 de zile lucrătoare (24 decembrie 2018 și 31 decembrie 2018 nu au fost luate în calcul) se va termina evaluarea.

De ce imposibil: 

Procedura nu este deloc simplă. Mai exact, în 17 decembrie se deschid ofertele și verifică toate documentele, pentru a vedea dacă dosarul este eligibil. Dosarele incomplete sau neeligibile sunt respinse. Apoi se trece la evaluarea tehnică a ofertelor, care presupune analizarea soluțiilor tehnice privind construcția autostrăzii, prima care ar urma să se construiască în România într-o zonă de munte. Ofertanții nu prezintă soluțiile constructive agreate de achizitor sunt date la o parte și se trece la ultima etapă: evaluarea financiară, care, la fel, durează, pentru că trebuie verificat fiecare eurocent din ofertă. Pe scurt, pentru proiectul de 1,36 miliarde de euro este mult de lucru… mai mult de 28 de zile lucrătoare.
În aceste condiții, poate că premierul știe dinainte cu cine se va semna contractul. Sau… poate că explicația este alta: premierul chiar nu se pricepe.

1 Trackback / Pingback

  1. Cinci oferte pentru construirea Autostrăzii Ploiești – Brașov în parteneriat public-privat. Contractul, estimat la 1,36 miliarde de euro, va fi atribuit în primăvara anului viitor, dacă nu vor exista contestații – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.