Nu mai este mult timp până vom auzi că „mâine anul se-nnoiește”. 2019 începe în forță, cu o competiție ce va reuni „crema” fotbalului asiatic la nivel de naționale. Iată calendarul celor mai importante competiții sportive din primele două luni ale anului viitor.
5 ianuarie – 1 februarie: Cupa Asiei la fotbal pe națiuni (Emiratele Arabe Unite)
Organizată de Confederația Fotbalului Asiatic (AFC), Cupa Asiei este cel mai important eveniment fotbalistic găzduit de acest continent. Câștigătoarea devine campioana Asiei și este calificată direct la Cupa Confederațiilor organizată de FIFA.
Precedenta ediție a fost găzduită de Australia, în 2015, fiind câștigată de naționala „Țării Cangurilor”, care a învins-o cu 2-1 în finală pe Coreea de Sud. Ponturi pentru meciurile de la Cupa Asiei vor putea fi găsite și pe biletu-zilei.com.
Echipe calificate
Pentru prima dată, competiția va fi organizată într-un format cu 24 de echipe, edițiile precedente având câte 16 participante.
Grupa A: Emiratele Arabe Unite, Thailanda, India, Bahrain
Grupa B: Australia, Siria, Palestina, Iordania
Grupa C: Coreea de Sud, China, Kîrghistan, Filipine
Grupa D: Iran, Irak, Vietnam, Yemen
Grupa E: Arabia Saudită, Qatar, Liban, Coreea de Nord
Grupa F: Japonia, Uzbekistan, Oman, Turkmenistan
6-17 ianuarie: Raliul Dakar
Ediţia din 2019 a Raliului Dakar va avea loc doar în Peru, nu şi în alte ţări precum Argentina, Chile, Paraguay şi Bolivia, aşa cum a fost în ultimii ani.
La start vor fi prezenți mulți câştigători din ultimii ani: Carlos Sainz, Nani Roma, Nasser al-Attiyah, Giniel de Villiers, Stéphane Peterhansel şi Cyril Despres. Nu va lipsi românul Emanuel Gyenes.
9-27 ianuarie: Campionatul Mondial masculin de handbal (Germania și Danemarca)
Organizat de Federația Internațională de Handbal, Campionatul Mondial de handbal se desfășoară din doi în doi ani. Prima ediție a fost găzduită de Germania, în 1938, și a aliniat la start numai patru echipe. Din cauza războiului, a doua ediție a fost organizată abia în 1954, de Suedia.
Echipe participante: Angola, Argentina, Austria, Bahrain, Brazilia, Chile, Croația, Danemarca, Egipt, Franța, Macedonia, Germania, Ungaria, Islanda, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Qatar, Rusia, Arabia Saudită, Serbia, Spania, Suedia, Tunisia.
14-27 ianuarie: Turneul de tenis Australian Open (Melbourne)
Este primul turneu de Grand Slam al anului. La ediția din 2019 se vor acorda premii în valoare totală de 60,5 milioane de dolari australieni (aproape 40 de milioane de euro), mai mari în comparație cu edițiile precedente.
Simona Halep a fost finalista competiției feminine în 2018, românca fiind învinsă în ultimul act de Caroline Wozniacki.
Competiția masculină a fost câștigată în 2018 de Roger Federer, care a câștigat finala cu Marin Cilic.
La Unibet online se poate paria pe triumful Simonei la Australian Open 2019, la o cotă de 9.00, adică o miză de 100 de lei poate aduce un câștig de 900 de lei. Principala favorită a bookmakerilor este Serena Williams.
21-27 ianuarie: Campionatul European de Patinaj Artistic (Belarus)
3 februarie: Fotbal american, Super Bowl (Atlanta, Georgia)
Super Bowl este cel mai important eveniment sportiv organizat an de an în Statele Unite ale Americii. Ediția 2019 este găzduită de arena Mercedez-Benz din Atlanta. Se va decide campioana sezonului 2018 a National Football League 2018.
5-17 februarie, Campionatele Mondiale de Schi alpin (Suedia)
Este cea mai importantă competiție de schi alpin. Prima ediție a fost organizată în anul 1931. Următoarele două ediții vor fi găzduite de Italia (2021) și de Franța (2023).
17 februarie: All Star Game NBA (Carolina de Nord, SUA)
Spectrum Center din Charlotte (Carolina de Nord) va găzdui unul dintre cele mai așteptate evenimente din baschetul profesionist american și, totodată, unul dintre cele mai populare de pe planetă.
Stelele Vestului se vor confrunta cu stelele Estului într-un spectacol total.
27 februarie – 3 martie: Campionatul Mondial de ciclism (Polonia)
Este un eveniment organizat anual de Uniunea Internațională de Ciclism, care reunește curse din discipline și pe distanțe variate.
Prima ediție s-a desfășurat în 1893 și a fost dedicată amatorilor. Din 1895 au putut concura și profesioniștii, dar într-o secțiune separată.
* Pentru prima dată în istorie, Cupa Africii la fotbal pe națiuni a fost mutată din luna ianuarie pentru iunie. Ediția 2019 se va desfășura între 15 iunie și 13 iulie. Schimbarea a fost determinată și de presiunea pusă pe FIFA de cluburile europene, care pierdeau jucători importanți în plină perioadă competițională.
Inițial, se stabilise ca turneul să fie găzduit de Camerun, dar privilegiul a fost retras din cauza conflictelor armate din această țară.