Deputatul USR de Brașov, Tudor Benga, coordonator al departamentului din USR care se ocupă de legislația electorală, a anunțat depunerea la Senat a proiectului de lege privind finanțarea partidelor politice. Actul normativ, în forma depusă la Parlament de USR, schimbă fundamental filosofia finanțării partidelor politice.
Prin acest proiect de lege, USR vrea să reducă plafoanele de contribuție și să pună în centrul atenției micul donator. Astfel, USR vine cu propunerea ca cei care donează sume mai mici decât salariul minim pe economie să poată beneficia de protecția anonimatului. O altă noutate a acestui proiect este ca toate donațiile mai mari de un salariu minim pe economie să fie publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Acest mecanism de finanțare va reduce dependența partidelor de grupurile de interese și de „marii donatori” care, prin intermediul resurselor financiare, pot avea un control direct asupra politicului.
Potrivit deputatului USR Brașov, Tudor Benga, prin acest act normativ se creează contextul dezvoltării democrației locale: „Schimbăm algoritmul de alocare a fondurilor de la bugetul de stat între partidele mari și partidele mici. În primul rând, este propusă reducerea plafonului care permite finanțarea, de la minim 50 de aleși locali, la un mandat de ales local. De asemenea, modificăm și raportul de distribuire a subvențiilor. Până acum, rezultatele obținute la alegerile parlamentare aveau o pondere de 75% în calcularea valorii subvenției. Propunerea noastră este ca atât rezultatele la alegerile parlamentare, cât și cele de la alegerile locale, să aibă o pondere de 50%, astfel încât să dăm o șansă și partidelor mici din comunități să primească fonduri publice. Practic, acest act normativ creează premisele dezvoltării «democrației la firul ierbii»”.
Tot prin acest proiect de act normativ este creat și un instrument important de „curățare” a clasei politice, folosit cu succes și în Spania: „Dăm posibilitatea Autorității Electorale Permanente să suspende subvenția acelor partide care au în structurile de conducere persoane condamnate pentru fapte de corupție sau pentru infracțiuni electorale”.
„Acestea sunt cele mai importante modificări, prin care noi credem că putem deschide competiția electorală din România. Prin noul proiect de lege se schimbă mai bine de jumătate din actuala lege, iar modificarea se face în punctele esențiale. Se schimbă modul în care se alocă sumele, modul în care se pot face cheltuielile de campanie”, susține Tudor Benga.
Legea a fost depusă la Senat în prima parte a lunii decembrie, iar deputatul USR Brașov, Tudor Benga, consideră că la începutul primei sesiuni parlamentare din anul 2019 va intra în circuitul parlamentar. „Din punctul meu de vedere, legea are timp să fie aprobată de ambele camere ale Parlamentului României într-o singură sesiune parlamentară”, a încheiat parlamentarul brașovean.
Reforma sistemului electoral a fost una dintre promisiunile făcute de Tudor Benga în fața alegătorilor înainte de alegerile parlamentare din 2016 și, implicit, unul dintre obiectivele pe care și le-a asumat la preluarea mandatului de deputat.