Site icon

Biserica Evanghelică are ultima decizie pentru amenajarea Curții Bisericii Negre

După ce în anul 2014, Ministerul Culturii a respins cererea de finanțare nerambursabilă cu bani norvegiene pentru reabilitarea Curții Bisericii Negre, Primăria Brașov și Biserica Evanghelică o vor lua de la capăt în acest proiect. 
code
Copiați și inserați acest cod pe site.




 

Anunțul a fost făcut zilele trecute de primarul Brașovului, Brașovului, George Scripcaru, edilul afirmând că se poartă discuții în acest sens cu proprietarul curții, respectiv Biserica Evanghelică.

„Am încercat, în urmă cu mai mulți ani, să accesăm fonduri nerambursabile pentru refacerea Curții Bisericii Negre, dar cererea de finanțare nu a fost admisă.  Zilele trecute am discutat cu reprezentanții Bisericii Evanghelice despre refacerea Curții Johannes Honterus. Ei vor să găsească acum o soluție  în structura lor decizională, să emită o hotărâre prin care suprafața curții să fie trecută în domeniul public al municipiului Brașov, astfel încât noi să avem posibilitatea de a finanța parte din lucrările prevăzute în proiectul de reabilitare aprobat cu mult timp în urmă. Problema și decizia sunt acum la Biserica Evanghelică, nu la noi. Le-am prezentat toate variantele, toate modalitățile prin care putem să finanțăm sau să cofinanțăm aceste lucrări. Ne-au spus că au analizat, mai au de discutat la un anumit palier decizional și, în următoarea perioadă, vor veni cu o propunere în acest sens”, a explicat primarul Brașovului.   

Reabilitarea Curții Bisericii Negre ar urma să se realieze în baza unui proiect al arhitectului Johannes Bertleff, care a câștigat un concurs de soluții în anul 2011.  Conform proiectului, va fi înlocuit pavimentul, se vor reface rigolele. De asemenea, va fi adus mobilier urban nou și se va reface sistemul de iluminat public.



 În anul 2013, după ce a preluat în administrare amplasamentul, Primăria Brașov a depus o cerere de finanțare nerambursabilă prin Programul Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014. Valoarea lucrărilor era a fost estimată la 8,86 milioane de lei, inclusiv TVA. Dosarul a fost respins în anul 2014 de Ministerul Culturii (care gestiona programul de finanțare), motivul fiind că Biserica Neagră, curtea și cimitirul din jurul bisericii formează un singur ansamblu istoric, iar proiectul pentru care s-a cerut finanțarea nerambursabilă prevedea lucrări doar la curte. 

Exit mobile version