DSP Brașov despre gripă: „mergem spre bine”. Ministerul Sănătății „specialiștii au declarat debutul sezonului gripal”

Chiar dacă recent, medicii Spitalului Clinci de Copii Brașov spuneau că numărul cazurilor de gripă este mare și, pentru a evita noi îmbolnăviri a fost limitat accesul vizitatorilor în saloane, șeful Direcției de Sănătate Publică Brașov, Lavinia Buvnariu, anunțat vineri că județul nostru „merge spre bine”. Mai exact, ea a anunțat că la Spitalul Clinic de Copii Brașov, în ultima săptămână din luna decembrie au fost înregistrate 138 de cazuri de gripă, dar de atunci numărul acestora a scăzut. „Acum două săptămâni au fost 126 de cazuri, iar săptămâna trecută s-au înregistrat 111 cazuri”,  declarat reprezentanta DSP Brașov, care a folosit acestă statistică pentru a declara că „mergem spre bine”. 

Totuși, exact în ziua în care Buvnariu făcea această declarație, respectiv vineri, Ministerul Sănătății posta pe site-ul instituției un comunicat prin care anunța că, la nivel național, „săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. În urma acestor date,  specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni”. 

Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o  evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 

De altfel, și Lavinia Buvnariu a anunțat că personalul medical din școli va face triaj epidemiologic în unitățile de învățământ. Totuși, ea nu a putut oferi o soluție pentru zonele rurale, având în vedere că sunt sate în care nu există nici măcar medici de familie. 

Brașovul a primit sub 2% din numărul total de vacciuri distribuite la nivel național 

Pe de altă parte, Lavinia Buvnariu a anunțat că până acum, dintre cele aproximativ 1.300.000 de doze de vaccin antigripal livrate de Ministerul Sănătății (MS) pentru a fi distribuite gratuit unor categorii de pacienți, județul Brașov a primit 20.060 doze vaccin, adică 1,54% din total. Asta în condițiile în care, Brașovul a fost anul acesta unul dintre județele cu cele mai multe cazuri de gripă. Până în 31 decembrie 2018, dintre cele 1,3 milioane de doze au fost folosite aproximativ 1,2 milioane, iar în județul Brașov, până la data de 31 decembrie 2018 au fost vaccinate cu vaccin gripal sezonier  18.893 persoane. „Zilele acestea vom trimite la Ministerul Sănătății încă un necesar de doze de vaccin”, a mai spus Buvnariu. 

1 Trackback / Pingback

  1. Primul deces cauzat de gripă, la Braşov! – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.