Site icon

FOTO. „Planeta maimuțelor“ la Zoo Brașov. Patru specii de maimuțe și un grup de suricate, noii rezidenți ai grădinii zoologice

Grădina zoologică de la Noua are câteva exemplare noi de maimuțe, lemuri și suricate, care pot fi vizitate deja în spațiile special amenajate pentru ele.  De azi s-au deschis Casa Maimuțelor, unde pot fi văzute câteva exemplare de macaci, capucini și colobus, dar și noile spații pentru lemuri și suricate. În acest an, conducerea Parcului Zoologic intenționează să achiziționeze alte cîteva specii cel puțin „spectaculoase“, printre care zebrele sau panda roșu.



Începând de astăzi, vizitatorii de la Zoo pot observa trei specii de maimuțe:  Colobus guereza (4 masculi, trei femele si un pui), specie unicat în România, aduse de la grădina zoologică din Rotterdam (Olanda), Macaci-coadă de leu (2 masculi și 5 femele), aduși din Germania și din care mai sunt doar două exemplare în România, la Timișoara și Capucin cu față albă (4 masculi, aduși din Franța), specie din care în România se mai regăsesc doar trei exemplare, la Zoo Mureș.   Casa maimuțelor a fost reamenajată pe parcursul anului trecut cu o investiție de 2.872.301 lei, din bugetul municipiului Brașov. Potrivit viceprimarului Laszlo Barabas pentru fiecare dintre cele trei specii de maimuțe, spațiul interior a fost dublat, iar cel exterior a fost extins și el, de la 40 mp, la 190, 280 și respectiv 525 mp, în funcție de specie. În plus față de spațiile de dinainte de modernizare, a fost amenajată și o zonă interioară de vizitare. Potrivit directorului Zoo Brașov, Alin Pînzaru, amenajările au fost făcute după consultări cu specialiștii EAZA, astfel încât animalele să beneficieze de condiții care să aducă foarte mult cu cele din libertate.

Majoritatea noilor exemplare au fost aduse din străinătate

Tot de azi a fost deschis și spațiul pentru lemuri. Cele 6 exemplare – un mascul și 5 femele, au și o zonă exterioară și una interioară în care își petrec timpul. Două dintre exemplare au fost aduse de la de la Zoo Sibiu, iar celelalte 4 de la o grădină zoologică din Belgia. Valoare investiției a fost de 363.861ei, suportată din bugetul municipiului.

Al treilea spațiu deschis astăzi este cel dedicat suricatelor, de asemenea cu zonă interioară și exterioară, care adăpostește în acest moment trei masculi și două femele, și care a fost amenajat cu o investiție de 687.602 lei, din bugetul local.  

„Municipalitatea continuă demersurile pentru a transforma grădina zoologică într-un spațiu de petrecere al timpului liber, un spațiu educațional și în același timp un spațiu în care animalele să se simtă cât mai aproape de mediul lor natural. Dacă în urmă cu câțiva ani, animalele erau ținute în cuști cu o suprafață foarte mică și în niște condiții mai puțin prietenoase, odată cu modernizarea grădinii, aceste spații au fost mult extinse. În acest moment suntem într-o etapă nouă, de creștere a numărului de specii, astfel că Brașovul a ajuns să aibă un parc zoologic cu cele mai multe specii unice sau rare din țară. Începând de astăzi, publicul Grădinii Zoologice Brașov va putea lua contact cu noile specii de maimuțe, cu lemurienii și cu suricatele. În viitor, sperăm să se bucure și de tamarini și marmosete, zebre, panda roșu, foci și pinguini. În următoarele luni va fi deschis și planetariul, care este aproape de finalizare și va fi un întreg complex media și educațional, având ca principale atracții planetariul în sine și autobuzul virtual, care va putea oferi vizitatorilor experiența unui safari prin intermediul tehnicii moderne“, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.

 

Exit mobile version