La finele anului trecut, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov a redeschis Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală al Dispensarului TB, aflat în cadrul Policlinicii Electroprecizia. Laboratorul funcționează în Săcele, pe Aleea Episcop Popeea nr. 20. Dotarea și consumabilele laboratorului sunt asigurate din fondurile proprii ale Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, iar sediul a fost pus la dispoziție gratuit de administrația locală săceleană. CJ Brașov a modificat statul de funcții al spitalului, astfel încât să poată fi angajat personalul necesar.
Potrivit managerului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, dr. Dan Moraru, repunerea în funcțiune a acestui laborator va determina creşterea accesibilităţii populaţiei la serviciile de pneumoftiziologie prin posibilitatea efectuării investigațiilor radiologice în Săcele, în regim ambulatoriu. De asemenea, vor fi asigurate aplicarea şi monitorizarea Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în teritoriul arondat, respectiv diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea cazurilor de tuberculoză (TB) care ar putea apărea în rândul populației din Săcele și din comunele învecinate. Astfel, controlul transmiterii infecţiei TB va fi mult mai riguros, acţiunile profilactice la grupele vulnerabile şi anchetele epidemiologice pentru populaţia arondată Dispensarului TB Săcele fiind mai eficace cu ajutorul dotărilor laboratorului. Nu în ultimul rând, investigația radiologică se efectuează în cadrul consultaţiei, în același areal, reducându-se timpii de așteptare pentru pacienți.
„Orice investiție în domeniul medical este binevenită, având în vedere nevoile concetățenilor noștri din zona Săcele care acum nu mai sunt nevoiți să vină la Brașov pentru investigații imagistice. În 2019 vom continua să investim în modernizarea și dotarea spitalelor din subordinea noastră, deoarece considerăm prioritară necesitatea asigurării celor mai bune condiții atât pentru medici, cât și pentru pacienți”, spune președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.
Radiografia pulmonară este esențială pentru diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea bolnavilor cu afecțiuni respiratorii. Principalii beneficiari sunt persoanele incluse în Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – contacți, suspecți sau bolnavi de TB – pentru care radiografia pulmonară este gratuită, precum și persoanele cu afecțiuni respiratorii nonTB, la cerere, acestea efectuând radiografia contra-cost. O radiografie pulmonară standard (film mic) cu interpretare costă 25 de lei, iar o radiografie fără film (pe CD) costă 20 de lei.