La fiecare asigurat care contribuie la sistemul public de asigurări de sănătate există alţi doi beneficiari de servicii medicale care nu plăteasc niciun fel de asigurări. Declaraţia îi aparţine noului şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov, Sorin Melinte, care spune că şi la Braşov raportul dintre plătitori și neplătitori care primesc pachetul minim de servicii medicale este la fel ca la nivel naţional.
„La nivel naţional sunt aproximativ 17 milioane de beneficiari ai pachetului minim de servicii medicale, prin Casa de Asigurări de Sănătate, însă dintre aceştia doar o treime participă cu financiar la pachetul respectiv. În condiţiilea astea însă, toţi beneficiarii vor să aibă parte de 100% servicii medicale, medicamente compensate şi o debirocratizare a sistemului. (…) Se poate spune că un contributor duce în spate încă doi asiguraţi, din diferite categorii, care nu contribuie. “, a declarat ieri Sorin Melinte.
În județul Brașov există în jur de 497.000 de persoane beneficiare ale pachetului minim de servicii de sănătate, din care doar o treime contibuie la buget, arată datele CJAS. În 2018, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov a avut un buget de peste 970 de milioane de lei, cu 21% mai mult față de anul anterior.
Cea mai mare parte a sumelor – 703,893 milioane lei (cu aproape 10% mai mult ca în anul anterior) au fost cheltuite exclusiv pe servicii medicale.
„Imaginaţi-vă ce s-ar fi putut face dacă toţi asiguraţii ar fi contribuit“, a comentat noul director general al CJAS Brașov, Sorin Melinte.
În judeţul Braşov, în relaţie cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt, printre altele, 26 de spitale, dintre care 14 private, 44 de centre de permanenţă, 316 furnizori de asistenţă medicală primară, trei firme private de transport sanitar (ambulanţe), 53 de furnizori de servicii de stomatologie, 10 centre de recuperare în ambulatoriu, patru furnizori de asistenţă la domiciliu şi 86 de farmacii.