Site icon

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov îşi suspendă activitatea, în semn de protest faţă de „ordonanţa lui Tudorel“

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov a decis suspendarea activității o săptămână, în semn de protest față de modul brutal în care s-a modificat prin Ordonanţă legislația în domeniul justiției. De luni vor fi asigurate la parchet, doar urgenţele. Aceeaşi decizie a fost luată şi de Parchetul de pe lângă Tribunalul de Minori şi Familie Braşov. 

Decizia parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov vine după ce alte instituţii au anunţat acţiuni similare azi.  

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a anunţat încă de dimineaţă că îşi suspendă activitatea pe o perioadă de trei zile, în semn de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei. A urmat Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, care a anunţat suspendarea activităţii pentru 3 zile şi judecătorii de la Tribunalul Cluj, care vor suspenda activitatea o săptămână. După ora 15.00, şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat şi ei că suspendă activitatea cu publicul până pe 27 februarie, la fel ca şi magistraţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. 



 

Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.  Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției – Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM – a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.
Exit mobile version